Kezdőlap AKTUÁLIS Óriási változás jön a nyugdíjakban – ekkortól vezetik be Magyrországon

Óriási változás jön a nyugdíjakban – ekkortól vezetik be Magyrországon

Hirdetés

A magyar kormány vállalta, hogy 2023 végéig elkészíti és az Európai Bizottságnak benyújtja a hazai nyugdíjrendszer átfogó felülvizsgálatáról szóló, független jelentést.

 

Hirdetés

Ez a lépés az uniós helyreállítási alapok lehívásának egyik előfeltétele. Azonban a jelentés nyilvánosságra hozatalának határideje elhalasztódott, és a társadalmi konzultációra vonatkozó tervek is homályosak maradtak.

Az RRF és a nyugdíjreform

A magyar nyugdíjrendszer reformjának kérdése az Európai Bizottság által jóváhagyott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) részeként került elő. Ennek értelmében a magyar kormányzat 5,8 milliárd eurós (kb. 2320 milliárd forint) támogatást hívhat le, ha teljesíti az előírt feltételeket.

Az egyik ilyen előfeltétel egy átfogó jelentés elkészítése a hazai nyugdíjrendszer állapotáról és reformlehetőségeiről 2023 végéig. A jelentés elkészítését az OECD-re bízták.A jelentés benyújtása után a következő lépés a reformjavaslatok társadalmi konzultációja lenne 2024. június 30-ig, majd a végleges reform elfogadása 2025. március 31-ig. Jelenleg azonban nincs információ arról, hogy a jelentés elkészült volna, vagy hogy elérhető lenne online.

A Jelentés késése és a társadalmi konzultáció homályos tervei

A Pénzügyminisztériumtól érkező válaszok nem tartalmaztak konkrétumokat a jelentés állapotáról vagy annak nyilvánosságra hozataláról.

A minisztérium csak annyit közölt, hogy a magyar nyugdíjrendszer stabilan működik, és folyamatosan figyelemmel kísérik annak működését. Az Országos Nyugdíjas Parlament több kísérletet is tett arra, hogy információt szerezzen a nyugdíjreform állásáról, de konkrét válaszokat nem kaptak.

Tompos Márton országgyűlési képviselő és Varga Zoltán, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke is megkereste a pénzügyminisztert ezzel kapcsolatban, de válaszaik nem hoztak áttörést. Az OECD-hez fordult Nyugdíjas Parlament sem kapott még választ.

Hiányzó információk és a nyilvánosság tájékoztatása

A www.palyazat.gov.hu oldalon sem található információ a nyugdíjreformmal kapcsolatos társadalmi egyeztetésről. Ez különösen aggasztó, tekintve, hogy a nyugdíjrendszer reformja jelentős hatással lehet a jövőbeni nyugdíjasok életkörülményeire.A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a társadalmi konzultációra vonatkozó tervek homályosak maradtak. A nyugdíjreform átfogó jellegű és hosszú távú hatásai miatt kulcsfontosságú lenne a lakosság bevonása és tájékoztatása.

Következő lépések

A kormány és az illetékes szervezetek feladata most az, hogy minél előbb tisztázzák a nyugdíjreformmal kapcsolatos terveket, és biztosítsák a jelentés nyilvánosságra hozatalát.

Az uniós helyreállítási alapok lehívásának feltételei miatt is fontos, hogy a folyamat átlátható és követhető legyen a lakosság számára.

Az OECD és a magyar kormány együttműködésének eredményétől függően a következő hónapokban dőlhet el, hogy milyen irányba halad a magyar nyugdíjrendszer reformja.A nyilvánosság és a szakmai szervezetek bevonása kulcsfontosságú lesz a sikeres és fenntartható reformok kidolgozásában és elfogadásában.

Hirdetés