Kezdőlap AKTUÁLIS Orbán Viktor – Rendkívüli bejelentés jött az üzemanyagárakról

Orbán Viktor – Rendkívüli bejelentés jött az üzemanyagárakról

Hirdetés

A nyári szünet után indul a parlamenti nagyüzem. Orbán Viktor miniszterelnök az országgyűlés hétfői ülésén, az őszi ülésszak nyitányán beszédet mond.

A miniszterelnöki megszólalás azért is kap nagy hangsúlyt, mert bő egy év múlva európai parlamenti és önkormányzati választás is lesz Magyarországon, így az évadindító beszéd tekinthető egyfajta kampánynyitónak is.Orbán Viktor beszédében elsőként az atlétikai vébé eredményes megrendezését dicsérte, és gratulált a szervezőknek.A kormányfő felsorolta a legutóbbi ülésszak óta eltelt időszak alatt a kabinet által végzett munkát. Fő helyen említette, hogy stratégiai együttműködéseket kötöttek a török és az azeri partnerekkel, amelyben nemcsak “gázt szállítunk tranzitországként, hanem vásárolunk is.” Ezzel hosszú távon megoldást teremtettünk az energiakrízisre.

Itt emelte ki, hogy 2018-ban – előrelátóan – az ország belépett a Türk Tanácsba, amely segítségével már nem megoldhatatlan az ország energiahelyzete. Jelentette az is, hogy megoldotta a kormány a házi feladatát: 60%-ban feltöltött az ország gáztartaléka. Eredményként sorolta azt is, hogy az áramhálózat korszerűsítésével, a lakossági napenergia befogadásával, Paks 2. megépítésével önellátóvá válhat.

Hirdetés

Az Európai Bizottsággal folyó vitákat kezdte sorolni ezután: a gabonaimport-tilalom bevezetésével megvédjük a magyar gazdákat az ukrán gabona dömpingjétől.Kitért az orosz-ukrán háborúra is. A kormányfő azt mondta, a háborúnak nincs katonai megoldása és azt szorgalmazta, hogy a politikusoktól kerüljön vissza a katonák kezébe a helyzet megoldása.

Kiemelte, hogy a EU migrációs paktum terve már régóta megbukott, szerinte polgárháborús helyzet uralkodik az olaszországi Lampedusa szigetén.

Ezt követően rátért a magyar gazdaság kihívásaira. Ma több mint félmillió magyar családot véd kamatstop – mondta Orbán. A kamatstop kivezetése csak akkor lesz lehetséges szerinte, ha az infláció és vele együtt a kamatok szintje jelentősen csökken, és nem teszi tönkre a hiteleket fizető családokat. „A kamatstop kivezetésének nem jött el az ideje” – jelentette ki.A miniszterelnök úgy látja, mindig az ellenkezőjét kell csinálni, mint amit Brüsszel követel. A családokat védeni kell, a rezsivédelmet fenn kell tartani, a nyugdíjasoknak oda kell adni az emelést novemberben, a munkahelyeket meg kell védeni, az államadósságot csökkenteni kell, és az év végéig egyensúlyba kell hozni az árakat a fizetésekkel, hogy 2024-ben pedig a gazdaság és a bérek újra növekedésnek induljanak.

– Brüsszel a követelések helyett inkább adja oda a pénzt, ami jár a magyaroknak – folytatta Orbán. Az államháztartási hiány helyreállna, a költségvetési célt pedig teljesíteni tudná a magyar kormány, ha Brüsszel odaadja azt a 3 milliárd eurónyi pénzt, amivel tartozik.

Hirdetés