Kezdőlap EGÉSZSÉG Neked is szokott ilyen fehér lepedék lenni a nyelveden? Akkor erről tudnod...

Neked is szokott ilyen fehér lepedék lenni a nyelveden? Akkor erről tudnod kell!

Hirdetés

A lepedékes nyelv leginkább a baktériumok, rossz emésztés, de akár stressz következtében is kialakulhat. Azonban az biztos, hogy ha hosszú időn keresztül fennáll a probléma, nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Nézzük, mi okozhatja a lepedékes nyelvet!

Hirdetés

Szájgomba

A legtöbb embernél előfordul ez a probléma, a száj gombásodása egy igen gyakori jelenség. Kezdetben csak apró fehér foltok jelentkeznek, majd később az egész nyelvet, sőt a szájüreget is elboríthatja. Hosszantartó antibiotikumos kezelés következtében is kialakulhat. Ha a lepedékes nyelv étvágytalansággal, és testsúlycsökkenéssel is jár, mindenképp fel kell keresni egy szakembert.

Szifilisz

Az első tünetek között említhető a szájfekély. Fájdalmat nem okozó sárgás, fehéres foltok borítják el az egész szájüreget, a nyelvet is. Leginkább penicillinkúrával kezelik a problémát.

Dohányzás

A dohányzás és alkoholfogyasztás következtében felborulhat a száj higiéniája, fehér foltok, és hólyagok alakulhatnak ki a szájüregben. Ajánlott leszokni a dohányzásról még mielőtt komolyabb következményei lennének.

Stressz, nem megfelelő szájhigiénia

A hosszan tartó állandó stressz nem csak a bélrendszer egészségét, de az emésztés, és a száj higiéniai állapotát is befolyásolja. Ilyenkor a lepedékes nyelv kellemetlen lehelettel, és szájszárazsággal is társul.

Hirdetés