Kezdőlap EGÉSZSÉG Neked is dagadt a kezed reggel? – Íme, az okok és a...

Neked is dagadt a kezed reggel? – Íme, az okok és a kezelési módok

Ha reggel, ahelyett, hogy könnyedén felcsúsztatnád a gyűrűdet az ujjadra, csak hüledezel, hogy mennyire meg van duzzadva a kezed, akkor nyugodj meg, nem vagy kivétel. Sokan járnak hasonló cipőben.

Számos oka lehet annak, hogy miért néz ki ilyenkor úgy a kezed, mintha valaki felpumpálta volna. Nem kell azonnal az orvoshoz rohanni, hiszen a reggeli kézdagadás viszonylag normális dolog. A következőkben felsoroljuk a leggyakoribb okokat és néhány háttérben meghúzódó egészségügyi problémát is.

Menzesz és terhesség

A várandósság alatt egyáltalán nem meglepő jelenség a kezek és lábak dagadása, ahogy a menstruáció időszakában sem, hiszen a szervezet ilyenkor több vizet tart vissza.

Kifejezetten magas nátrium szint

Ha túl sok sót eszel, azzal a szervezeted vizet tart vissza, ami aztán megrekedhet a szövetekben és ezért a kezeid és lábaid is dagadhatnak. Ilyen esetben is teljesen normális a reggeli kézdagadás, aminek azonban a nap folyamán el kell múlnia.

Aktivitás vagy inaktivitás

Amiatt, hogy egész este viszonylag mozdulatlan voltál, előfordulhat, hogy a kezeidet dagadtnak és nehéznek érzed. Ugyanis, ha nem mozgunk, akkor nem működik az az izompumpa, ami segíti a nyirok áramlását és a felesleges víz megrekedhet a szövetekben.

Nagyon meleg van

Ha a környezetben, ahol tartózkodsz, meleg a hőmérséklet, akkor az erek kitágulnak, hogy a benne áramló vér jobban tudja hűteni a testedet. Ha az erek kitágulnak, akkor a vérben lévő folyadék rész egy része könnyebben kiszivárog a szövetek közé és ettől dagadhatnak a végtagok.

Betegségek

Ide sorolhatjuk még a rheumatoid arthritist, az osteoarthritist, az ínhüvelygyulladást, a nyirokkeringés elzáródását is. Mivel a nyirok nem tud megfelelően áramlani, ezért megreked a szövetek között a folyadék és dagad a kéz.

Szintén előfordulhat kézdagadás preeclampsia (terhességi magas vérnyomás), Raynaud-szindróma (erek szűkülete) és vesebetegségek fennállásakor is.  Ha azt veszed észre, hogy a kezeid elhalványodnak és elkékülnek dagadás előtt, akkor Raynaud-ra kell gyanakodni.

Mit tehetsz a dagadt kezeddel?

Bár azt valószínűleg lehetetlen elérni, hogy soha ne dagadjon be a kezünk, több módszer is létezik, hogy a dagadást minél hamarabb elmulasszuk. Csináld a következőket:

Mozgasd át a dagadt kezeidet

Mozgasd át alaposan az ujjaidat, szorítsd ökölbe a kezed, majd eressz a szorításon és nyújtsd ki az ujjaidat. Ezt ismételgesd 1-2 percig, hogy serkentsd a kezedben a vér és nyirok keringést, így a megrekedt víz is hamarabb tud eltávozni.

Emeld fel a kezeidet

A dagadást a nem megfelelő véráramlás okozza. Érdemes a magasba emelni a kezeidet, hogy a vér a szív irányába könnyebben vissza tudjon áramlani. Emeld fel többször is és tartsd ott fél percig.

Dörzsöld, masszírozd a dagadt kezeidet

Ha van valaki a közelben, természetesen ő is csinálhatja. Lassan, finom masszírozó mozdulatokkal az ujjhegyek felől a kar irányába vissza lehet terelni így a vért és a nyirok áramlását. Így a felesleges víz el tud távozni.

Ha egyik megoldás sem segít, akkor keresd fel a kezelőorvosodat, hogy minél hamarabb kiderüljön a probléma oka.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...