Kezdőlap EGÉSZSÉG Nagyon kínos a téma, de annál fontosabb mit húzunk le! A székleted...

Nagyon kínos a téma, de annál fontosabb mit húzunk le! A székleted elárulja milyen betegségben szenvedsz!

Hirdetés

A téma nem tartozik a “kellemes” kategóriába, de a “hasznosba” mindenképp, ugyanis a székletről lesz szó, amelyet nem árt időnként szemügyre venni, hiszen ha az állaga, színe, szaga eltér a normálistól, akkor annak valami belső oka van, ami akár komolyabb betegség előjele is lehet.

 

Hirdetés

A széklet állaga

  • ha kisebb darabokat, bogyókat látunk a vécében: ez azt jelzi, hogy kevés folyadékot fogyasztunk, így érdemes több vizet inni, rostokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket enni.

  • ha lágy és kolbász alakú: ez a normális, így az emésztésünkkel minden rendben van.

  • ha híg állaga van: ez hasmenést jelent, amely valamilyen fertőzésnek is betudható. Ilyenkor érdemes pótolni a folyadékot, mert a hasmenés egyik következménye a jelentős vízveszteség, ami kiszáradáshoz vezethet.

  • ha kolbász formájú, de darabos: ez nem utal komoly problémára, de nem árt több folyadékot inni és rostos élelmiszereket fogyasztani.

A széklet színe:

Barna: ekkor minden rendben van, a szervezetünk optimálisan működik.

Zöld: ez arra utalhat, hogy az elmúlt órákban túl sok zöld színű, leveles zöldségeket fogyasztottunk, amelyek valószínűleg túl gyorsan haladtak át a vastagbélen.

Sárga: ez a szervezetben jelenlévő magas zsírmennyiségre utal, de a gluténérzékenység is az okok között lehet.

Fekete: ez sajnos belső vérzésre, vagy gyomorfekélyre utalhat, de a túlzott vas bevitel is okozhatja. Érdemes orvoshoz fordulni, ha 2–3 nap ilyen színű a székletünk.

Világos, sápadt: itt az epecsatorna elzáródására lehet gyanakodni, amelyet egy gyógyszer is okozhat. Keressünk fel egy szakorvost.

Vérvörös: ha netán a székletünkben vércseppeket észlelünk, ez akár rákos betegségre is utalhat.

Érdekes tények a székletről:

  • az elfogyasztott étel 1–3 nap alatt halad át a teljes tápcsatornán, és széklet formájában kerül kiürítésre.

  • a székletben számos baktérium, megemészthetetlen ételmaradék, elhalt sejtek vannak.

  • az egészséges széklet lassan merül el a vízben.

Milyen gyakran megyünk a vécére?

Átlagosan egy nap 1–2 alkalommal kell kimenni az illemhelyre, de ez egyénfüggő: van, aki többször, más kevesebbszer kell vécézzen.

Ahhoz, hogy rendben legyen minden, érdemes naponta 20–25 g rostot, 2 liter vizet elfogyasztani, és a rendszeres testmozgás is segít.

Szerző: tudasfaja.com

Hirdetés