Kezdőlap EGÉSZSÉG Nagyon egészséges, viszont ha nem megfelelően fogyasztjuk, akár veszélyes is lehet!

Nagyon egészséges, viszont ha nem megfelelően fogyasztjuk, akár veszélyes is lehet!

Hirdetés

Élettani hatásait tekintve a grépfrút egyike a legsokoldalúbb citrusféléknek, ugyanakkor az egyik legvitatottabb is. Az bizonyos, hogy szervezetre gyakorolt jótékony hatásait minden szakember elismeri.

 

Hirdetés

A grépfrút a narancs és a pomelo házasítása, a múlt század 50-es éveiben vált elterjedté Európában. Sokan citrancsnak ismerik, mivel tévesen azt gondolják, a gyümölcs a citrom és a narancs hibridje. Akárcsak a többi citrusféle, remek C-vitaminforrás. Egy átlagos 30-35 dekagrammos grépfrút elfogyasztása, fedezi a napi C-vitaminszükségletet.

E mellett többféle B-vitamint, folsavat, magnéziumot, káliumot, kalciumot, foszfort és cinket is tartalmaz. Rendkívül magas rost- és víztartalma miatt számos diéta népszerű alkotóeleme, egyes vegyületei pedig segítik az ásványi anyagok felszívódását, jótékony hatással vannak a szívműködésre, és serkentik a máj zsírbontó aktivitását.

Ezek mellett azonban a grépfrút, a narancshoz és a limehoz hasonlóan olyan, furanokumarinnak nevezett vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolják a gyógyszerek egy részének lebontásában szerepet játszó enzimrendszer működését.Ez azt jelenti, hogy ha egyes gyógyszer beszedése előtt pár órával citrusféléket fogyasztunk, az túladagoláshoz hasonló állapotot, azaz veszélyes egészségkárosodást okozhat.

Ezért 45 éves kor felett ajánlatos erre a részletre is odafigyelni, hisz ekkor már gyakoribb a rendszeres gyógyszerfogyasztás, és egyre többen tartják fontosnak a rendszeres gyümölcsfogyasztást. Ezért, ha ebbe a kategóriába esünk az alábbi gyógyszerek grépfrúttal való fogyasztása súlyos mellékhatásokat eredményezhet, ezért kérjük ki a gyógyszerészünk, vagy családorvosunk véleményét, mielőtt fogyasztanánk.

Ezek a gyógyszerek a következők: szorongáscsökkentők, aritmia elleni szerek, antidepresszánsok, antihisztaminok, antiretrovirális szerek, görcsroham elleni gyógyszerek, kalciumcsatorna-blokkolók, immunszuppresszánsok, sztatinok.

Hirdetés