Kezdőlap EGÉSZSÉG Meg van a vitamin, ami nem csak falja a zsírt, de a...

Meg van a vitamin, ami nem csak falja a zsírt, de a rák ellen is segít

A D-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, amely megtalálható élelmiszerekben, mint például a tej, a gabona, a tojássárgája és a hal.

A nap sugárzásának hatására a bőr is előállítja. Elsődleges feladata emberek esetében, hogy a megfelelő vér-kalcium és -foszfor szintet fenntartsa azáltal, hogy növeli ezen ásványi anyagok felszívódását az ételekből a vékonybélen keresztül.

Ha a táplálékból bevitt kalcium túl kevés, a D-vitamin elősegíti a kalcium tartalékok átvitelét a csontokból a vérbe. Bár D-vitamin hiány esetén a szakemberek támogatják a D-vitamint tartalmazó étrendkiegészítők szedését, a többlet D-vitamin bevitel jótékony hatását kérdésesnek tartják.

A csontritkulás megelőzésére sok nő szed kalciumpótlókat – számukra kiemelten fontos a táplálkozás során a D-vitamin bevitelre odafigyelni, hiszen a D-vitamin segíti a kalcium belekből való felszívódását.

Alkalmazási területek

 • Rák megelőzése  Nagyon kevés klinikai vizsgálatban foglalkoztak ezzel az alkalmazással. Egy nagyobb csoportvizsgálat megállapította, hogy alacsonyabb D-vitamin bevitelnél nagyobb volt a vastag- és végbélrák kockázata, míg egy kisebb tanulmányban azt találták, hogy a D-vitamin lelassíthatja a PSA szintek növekedését a visszatérő prosztatarákban szenvedő férfiak esetében. Más klinikai vizsgálatban nem tanulmányozták ezt a felhasználást.

 • Csontritkulás és csonttörések megelőzése
  Számos klinikai vizsgálat mutatja, hogy megfelelő szintű D-vitamin bevitel szükséges a csontritkulás és a csonttörések megelőzéséhez.

 • Pikkelysömör kezelése
  Ezt a felhasználást klinikai vizsgálatok alátámasztották.

 • Scleroderma kezelése
  Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely támogatná ezt a használatot.

 • Szezonális affektív zavar (SAD) kezelése
  A klinikai vizsgálatok eredményei ellentmondásosak ezzel a felhasználással kapcsolatban.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a kalciumot és D-vitamint tartalmazó tej fogyasztása megduplázhatja a fogyást.A kísérlet során 218 túlsúlyos nő állapotát követték nyomon, miközben részt vettek egy egy éven át tartó testmozgással ötvözött fogyókúrás programban. A csoport egyik fele napi 2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin-kiegészítőt szedett.

Meglepődtünk, hogy a D-vitamin csak azoknál a nőknél volt hatással az egyik gyulladásos biomarkerre, akik legalább 5 százalékkal csökkentették a kiindulási súlyukat. Ez arra utal, hogy a D-vitamin fokozhatja a fogyás gyulladásra gyakorolt hatását”

loading...