Kezdőlap EGÉSZSÉG Nagymamáink féltve őrzött kincse! Zöld dió elkészítése

Nagymamáink féltve őrzött kincse! Zöld dió elkészítése

Bár a zöld-diót a legmagasabb minőségű dióként tartják számon, mégis csak most indul hódító útjára. Az egyre népszerűbb ínyencség önmagában, és számos étel kiegészítőjeként is fogyasztható, ráadásul rendkívül egészséges is

A diófa hazánkban őshonos növény, olyannyira, hogy már honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették, fogyasztották a Kárpát-medencében. A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet – szinte minden része értékes.

A zöld-diót csak az év pár hetében lehet leszedni, több népi hagyomány szerint, Szentivánéj előtt (június 24.), a túl korai és a túl késői szüret sem jó. Macerás gyümölcs, de mindenképpen megéri a belefektetett időt és munkát.

A zöld csoda

A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás és a használt recept pontos betartása követi. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek.

Köretként , desszertként egyaránt igazi ínyencség

A zöld dió azon kevés ételek egyike, amelyet nem kizárólag egyetlen fogáshoz lehet fogyasztani. A kulináris ínyencség adalékmentes, kiváló különböző húsokhoz, kacsához, libához és vadakhoz, de remek alkotóeleme lehet a sajttálaknak is, főleg a füstölt sajtok ízét egészíti ki, illetve kacsa- és libamájas készítményeknek. Ha desszertként szeretnénk fogyasztani, akár gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, vagy fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik.

Nem csak finom, egészséges is

Noha elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirup figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.

Zöld-dió befőtt tartósítószer nélkül ?

Amikor a szomszéd mami azzal dicsekedett, hogy eltette télire a zölddió-befőttet, csak néztem rá? Befőtt zölddióból? Itt a szezonja, kipróbálom.

A mama elmondta a receptet, a kíváncsiság pedig rávitt, hogy elkészítsem első zöld-dió- befőttemet. Ez néhány éve történt. Mondanom sem kell, hogy azóta nincs megállás. Június elején-közepén fő elfoglaltságom éléskamra-ügyben a ,,diózás”.

Két darab ötliteres üvegbe való dió beszerzésével kezdődik a procedúra. A diókat villával szurkálom meg, majd hideg vízzel csordultig töltöm az üvegeket. Két héten keresztül minden nap egyszer kiöntöm a vizet belőlük, majd újratöltöm azokat, s hűvös helyen pihentetem.
A 15. napon a két darab ötliteres üvegben lévő diót nagy lábosba teszem és egy deciliter 10 százalékos ecetet, valamint annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Felforralom, majd a levet leöntöm róla. A dióm megpuhul és fekete lesz.

Ezt követően újra annyi vizet öntök hozzá, hogy ellepje, hozzáadok 1 kg cukrot, 1 kis darab fahéj rudat, 8-10 darab szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat és – kevergetve – újra felforralom, majd 24 órán át pihenni hagyom. Másnap és harmadnap (!) forralást megismétlem. Ekkor kiszedem a diót, 720 ml-es üvegekbe rakom, üvegenként ráöntök egy stampedli – bármilyen – rumot, majd a forró lével csordultig töltöm.
Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert nem teszek bele: úgy zárom le, hogy két réteg fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot teszek, majd ezt az üveg szájára húzom, s erre tekerem rá a fedelet. Így mehet a száraz dunsztba.

Ez a befőtt szerintem maga a csoda! Időigényes munka, de megéri!
A zöld-dió befőtt egyébként sok helyütt a karácsonyi ünnepi menü elhagyhatatlan része.

Gyorsabban elkészíthető zöld-dió befőtt:

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 2 óra + 48 óra pihentetés

Alapanyagok:

1 kg zöld dió előkészítve
65 dkg cukor
2 pohár víz
fél rúd vanília
1 rúd fahéj
2 csillagánizs
1 szem szegfűszeg
1 narancs héja
A cukorból és a vízből szirupot főzök, hozzáadom a fűszereket és a diókat is. Fél órát forralom, majd 24 órát pihentetem. Másnap újra felforralom és még 24 órát pihentetem.

Végül a diókat steril üvegekbe teszem, a szirupot beforralom és a gyümölcsre öntöm. Lezárom, fejre fordítom és dunsztban hagyom kihűlni.

Így készül a bolti zölddió-befőtt

Rendkívül informatív és nem kevésbé szórakoztató videó arról, hogyan kerül a zöld dió a fáról a befőttes üvegbe nagyüzemi körülmények között. Természetesen a készre főzött termék elbírálása, érzékszervi minősítése, kóstolása sem maradhat el.

Zöld dióból fűszeres dióbor

A hozzávalók: 7 dl vörösbor, 3 dl vodka, 5 szem zöld dió, fahéj, szegfűszeg. Az elkészítést pedig lásd a videóban.

Zöld dióból édes befőtt készül

A 15 perces videó részletesen, lépésről lépésre szemlélteti a folyamatot.

loading...