Kezdőlap EGÉSZSÉG Ilyen egészségügyi problémákat okoz a koronavírus 6 hónappal a gyógyulás után

Ilyen egészségügyi problémákat okoz a koronavírus 6 hónappal a gyógyulás után

Akár hat hónappal a gyógyulas után is eljes szervrendszereket érintő betegségeket is okozhat a koronavírus-fertőzés, mely elsősorban az amúgy is krónikus betegeket és az idősebb korosztályt érintheti – derlt ki egy kutatásból.

 

A betegek közel hetedénél alakult ki olyan betegség, melyek esetében további kezelésre volt szükség – írja az Infostart a Medical Xpress cikkére hivatkozva. Többek között megjegyzik azt: minél idősebb volt az érintett páciens, illetve minél több krónikus betegséggel küzdött, annál nagyobb volt az esélye ilyen állapot kialakulásának – írta a szaklap.

A kutatók több, mint negyedmillió páciens adatait elemezve jutottak erre az eredményre. Az egykori covid-pácienseknél közel ötveféle betegséget figyeltek meg, azt vizsgálták, a tünetek fennálnak-e hat hónappal a gyógyulást követően.Elsősorban az alábbi szerveket támadó betegségeket, illetve betegségtípusokat figyelték meg:

  • máj
  • szív
  • tüdő
  • vese
  • mentális problémák

A vizsgált 18-65 év közötti korosztályban annak esélye, hogy egészségügyi probléma alakuljon ki, 14 százalékos volt, ez öt százalékkal magasabb, mint az egészséges kontrollcsoportban tapasztalható valószínűség hat hónapos intervallumban – írta a szaklap.

loading...