Kezdőlap EGÉSZSÉG Így tudhatod meg, ha túlpörgetted a szíved! Ne játssz vele, komolyabb, mint...

Így tudhatod meg, ha túlpörgetted a szíved! Ne játssz vele, komolyabb, mint gondolnád!

A gyors pulzusszám, klinikai meghatározással tachycardia azt jelzi, hogy a szív gyorsabban ver, mint kellene, az összehúzódások száma meghaladja a 100/perc értéket. 

Ez ijesztő lehet, főleg, ha az ember úgy érzi, hogy a szíve szó szerint ki akar ugrani a mellkasából és esetenként olyan, mintha levegőhöz sem jutna az illető.

Mindenkinek megvan a saját nyugalmi pulzusszáma, amely normálisan 60 és 80 közötti tartományban mozog. Ez természetesen a körülmények függvényében változhat, időnként kilengések tapasztalhatóak.

Mi van, ha a pulzus kívül esik a normál tartományon?

Ha az alsó határ alá esik, az nem feltétlenül tekinthető kórosnak, hiszen sportolóknál, kemény fizikai munkát végzőknél előfordulhat, hogy a szív megerősödik és kevesebbet húzódik össze ugyanolyan hatékonysággal.

Gyógyszerekkel, mint például béta-blokkolókkal a szívfrekvencia alacsony értékre eshet, ezért mindig fontos, hogy figyeljük magunkat. A kezelőorvosnak is tudnia kell, hogy a pulzus ingadozása a gyógyszerek következménye-e.

Másrészről, a magas pulzusszám egészségügyi problémát is jelezhet, és ha a szíved túl gyorsan ver, az a véráramlás problémáját jelentheti. Tünete lehet a szorongásnak, túlzott koffein fogyasztásnak, vérszegénységnek, túlzott fizikai aktivitásnak.

A gyors szívveréshez a következő tünetek társulhatnak:

Fáradtság
Szédülés
Légszomj
Mellkasi szorítás vagy nyomás
Ugráló pulzus

Mi a teendő?

A szívverés lassítható mély légzési gyakorlatokkal, meditációval vagy hideg vizes arcmosással. A rendszeresen előforduló tachycardia olyan szokásokhoz is kapcsolódhat, mint a dohányzás, túlzott koffein- vagy alkoholfogyasztás. Érdemes felhagyni ezekkel.

Képes vagy jó irányban változtatni a pulzusszámodon annak érdekében, hogy a szív-érrendszered egészsége is rendben legyen. Ezért javasolt napi legalább 20-30 percet fizikai aktivitással tölteni.

Pulzus számlálás

A pulzusszámot magadnak is ki tudod tapintani. Legegyszerűbben a csuklód hüvelykujj felőli oldalán vagy a nyak álkapocs alatti jobb vagy bal oldalán enyhén benyomva azt.

tudasfaja.com

loading...