Kezdőlap EGÉSZSÉG Hölgyek figyelem! Az alhasi fájdalom mögött rejlő valódi okok, amikről tudnotok kell!

Hölgyek figyelem! Az alhasi fájdalom mögött rejlő valódi okok, amikről tudnotok kell!

Az alhasi fájdalom sokkal gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Nagyon gyakran a köldök alatt jelentkező görcsös fájdalom, kismedencei fájdalom vagy derékfájdalom jellemzi, ami a menstruációs ciklussal áll összefüggésben.

Ugyanakkor a nők hajlamosabbak a húgyhólyag, a húgyutak és a vesék fertőzéseire is, és a ezen szervek gyulladása szintén kiváltó oka lehet a nők alhasi fájdalmainak.

A fájdalom pontos okának diagnosztizálása igazi kihívás, mivel a tünetek nagyon hasonlóak vagy akár egyezőek is lehetnek. Nézzük, hogy mégis mik állhatnak a háttérben.

Fájdalmas ovuláció

A bal – vagy jobb oldali alhasi fájdalmat ovuláció is okozhatja. Sok nő tapasztal a ciklusa közepe táján hasi görcsöket, amikor a petesejt kilökődik. Ez azért történik, mert a vér irritálja a hasüreget, ami enyhe és súlyos kismedencei fájdalmat okoz.
A fájdalom enyhítése érdekében tegyél forró vizes palackot a fájó hasi területre, amíg nem múlik.

Premenstruációs szindróma (PMS)

A premenstruációs szindróma egyik tünete az alhas és a hát alsó része közötti görcs. A PMS okozhat még éhséget, fejfájást, hangulati ingadozásokat és puffadást a hasi görcsök mellett. A menstruációs görcsök hónapról hónapra változhatnak, a stressz pedig a hasi fájdalom rosszabbodását okozhatja. Ligetszépeolaj használata, az egészséges táplálkozás, a mérsékelt testmozgás és az elegendő alvás segíthet a szervezetednek könnyebben megbirkózni a PMS-sel.

Menstruációs görcsök

Az enyhétől a súlyos, teljesen elviselhetetlenig előfordulhatnak. Az alhasi fájdalom mellett a menstruáció fájdalom érintheti a csípőt, belső combot és a derekat. Hányás és hasmenés is előfordulhat.
Forróvizes palack hasra helyezés természetes módszer, amely segít csökkenteni a méh izomösszehúzódását. Meleg fürdő némi illóolajjal is remek módja a görcs enyhítésének.

Petefészek csavarodás

Hirtelen éles, bal – vagy jobb oldali  alhasi fájdalmat okozhat. A csavart petefészek történhet terhességcután, a petefészek-ciszták vagy a hormonkezelés következtében.
Általában a súlyos fájdalom a has egyik oldalán jelentkezik. A fájdalom olyan erős lehet, hogy hányást is eredményezhet. Általában a műtéti beavatkozás szükséges a fájdalom kezelésére.

Petefészek ciszták

Az alhasi fájdalmat a medence jobb vagy bal oldalán  a petefészken lévő ciszták okozhatják. A petefészek-ciszták a menstruációs ciklus normál velejárói és általában maguktól eltűnnek. Azonban, ha fennmaradnak folyadékkal telve és megrepednek, hasi fájdalmat okozhatnak, amely a com felső részébe is kisugározhat. Emellett hányinger, hányás és puffadás jelentkezhet.

Fibróma a méhben

A fibróma egy jóindulatú kötőszövet burjánzás, amely a méhen belül, kívül vagy a méh falában fejlődhet. Nagyon gyakoriak a nőknél a 30-40 éves korban.
A fibróma méretétől és helyétől függően különböző tünetek jelentkezhetnek, beleértve a medencei diszkomfort érzést vagy fájdalmat, súlyos menstruációs vérzést, pecsételést idő előtt vagy után, láb- és hátfájást, valamint puffadást és hasi nyomás érzést.

Az endometriózis

Az endometriózis akkor jelentkezik, amikor a méhnyálkahártya szövete a női reproduktív rendszeren kívül fejlődik. A kóros szöveti növekedés fájdalmat okoz az alhas környékén, ami a derékra is ráterjed. Ez oka lehet a görcsös fájdalommal járó székletürítésnek vagy szexuális együttlétnek.

Medencei gyulladásos betegség (PID)

Szintén csak a nőket érinti, a kismedencei gyulladásos betegség (PID). Sok bakteriális fertőzés okozhat gyulladást a női genitáliákban, ami fájdalmat okoz az alhasban.
A PID elszíneződött hüvelyi váladékozást okozhat, amely kellemetlen szagú. Emellett vizeléskor égő érzés jelentkezhet. Fontos, az azonnali orvosi kezelés, mivel a medencei gyulladásos megbetegedéseknek súlyos szövődményei lehetnek és befolyásolhatja a termékenységet.

Méhen kívüli terhesség

Az alhasi és ágyéki fájdalom a nők esetében lehet a méhen kívüli terhesség jele. Ez akkor következik be, amikor a magzat a petevezetékben nő. A terhesség tünetei általában a fogamzás után 4-10 héttel jelentkeznek és fokozatosan rosszabbodhatnak. Okozhat hirtelen jelentkező éles fájdalmat és hüvelyi vérzést is, amit hibásan késői menstruációnak hisznek. A fájdalom a lapockába is kisugározhat.

loading...