Kezdőlap EGÉSZSÉG Hamarosan megkezdik embereken is tesztelni a rák ellenszerét!

Hamarosan megkezdik embereken is tesztelni a rák ellenszerét!

Hirdetés

Az emberi kísérletek kezdetét vehetik az új rákterápiával, amely az immunrendszert arra tanítja meg, hogyan számolja fel testszerte a daganatos sejteket. A kezelés hasonlatos a vakcinákhoz és két létező hatóanyag kombinációját alkalmazza, amelyből kis mennyiséget fecskendeznek be a daganatos sejtszaporulatba.

A kombinált oltóanyag úgy működik, hogy újra aktiválja a rák által elnyomott immunsejteket és egy olyan, egész szervezetre kiterjedő immunválaszt indít be, amely képes “megszüntetni testszerte a daganatot”, még azokat is, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül az eredetileg kezelt daganathoz, állítják a Stanford Egyetem kutatói.

Hirdetés

Úgy gondolják, hogy felhasználható a műtét után visszatérő rák megelőzésére is.

Az egerekkel végzett sikeres kísérleteket követően a kutatók azt állították, hogy most már készen állnak az embereken történő tesztelésre is.

Az egyik felhasznált immunterápiás gyógyszerkészítmény már engedélyezett az emberben történő alkalmazásra, míg a másik jelenleg vizsgálatban van.

Egyénileg egy bizonyos típusú rákhoz kell illeszteni őket, de kombinációban úgy tűnik, sokkal erőteljesebbek és szélesebb hatással bírnak.

Ha az egerekből származó eredmények emberben is megismételhetőek, az az jelenti, hogy a készítmény jelentős potenciállal rendelkezhet a daganatos  betegségek terápiája terén.

A mi megközelítésünkben a két hatóanyagot tartalmazó szer kis mennyiségben kerül befecskendezésre, azzal a céllal, hogy az immunsejteket stimuláljuk magában a tumorban.” – mondta dr. Ronald Levy a Stanfordi Egyetem Onkológiai Karának professzora.

 “Az egerekben fantasztikus, egész testre kiterjedő hatásokat figyeltünk meg, beleértve a daganatok felszámolását az állat teljes szervezetében.”

Az immunrendszert megtanítja a rákos sejtekkel való küzdelemre

Míg az immunrendszer képes felismerni a ráksejteket és aktiválja a T-fehérvérsejteket a támadásra, a daganatok képesek semlegesíteni ezeket a támadókat, miután megtelepedted és tovább növekedtek.

Azonban, ha a daganatot 1 mikrogramm dózissal kezelik ebből a készítményből, akkor az képes a sejteket újraébreszteni és lehetővé tenni, hogy újból felvegyék a harcot a rákos sejtekkel az adott helyen és a szervezeten belül máshol is.

Sikeres kísérlet egereken

A kezelés 90 egér esetében 87-nél megszüntette a limfómát (nyirokrákot) és bár 3 egér visszaesett, azokat is sikeresen kezelték egy második dózissal. Hasonló eredményeket értek el melanómás, emlő-és vastagbélrákos egerek esetében is.

A humán kísérletbe 15 limfómás beteg lesz bevonva, és ha sikerrel járnak a kezeléssel, dr. Levy úgy látja, hogy ez a módszer jelentősen képes lesz csökkenteni a  rák visszatérésének esélyét, a készítmény eltávolító műtét előtti tumorba való fecskendezése révén.

“Nem hiszem, hogy létezne egy limit a ráktípusokra, amelyeket potenciálisan kezelhetnénk, mivel a szer az immunrendszerre van hatással.” – mondta dr. Levy.

tudasfaja.com

Hirdetés