Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha te is vettél már ilyen SPAR-os újhagymát, azonnal dobd ki! Eláruljuk...

Ha te is vettél már ilyen SPAR-os újhagymát, azonnal dobd ki! Eláruljuk mit találtak benne!

Hirdetés

Klórpirifosz rovarölő szer jelenlétét mutatta ki határérték feletti mennyiségben olasz származású újhagymában a NÉBIH laboratóriuma. 

A mintát egy vasvári SPAR boltban vette a hatóság. A termékben 0,45 mg/kg mennyiségben (határérték: 0,05 mg/kg) mértek klórpirifoszt. Fontos, hogy a kimutatott növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A hatósági eljárás folyamatban van.

Hirdetés

Klórpirifosz = idegtoxin

Az idegtoxinok közé sorolt klórpirifosz károsíthatja a magzatok, csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését, visszafordíthatatlan mentális károsodásokhoz vezethet. A Dél-Európából, illetve a mediterrán térség országaiból jövő termékekben gyakran mutatnak ki klórpirifoszt, ezért javasolt fenntarthatósági szempontból hazai idény zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Szennyezett élelmiszerek Európában

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napokban közzétett jelentése szerint az európai élelmiszerek 47 százaléka növényvédőszer-maradványokkal szennyezett.

A minták 2,8 százaléka nem is felelt meg a kontinensen előírt normáknak, ami arányát tekintve nem sok, összesen viszont 2366 darab terméket jelent.

A leginkább szennyezett termék a brokkoli volt, mert itt találtak legtöbbször határértéket meghaladó vegyszermaradványt.

Minden második banán tartalmazott többféle kemikáliát határérték alatti mennyiségben, és volt olyan török szőlőminta, amelyben 19-féle szer maradványát fedezték fel – írta az agrarszektor.hu.

Forrás

Hirdetés