Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha eddig te is megpucoltad a kicsírázott krumplit, a cikk elolvassa után...

Ha eddig te is megpucoltad a kicsírázott krumplit, a cikk elolvassa után soha többé nem teszed!

Hirdetés

Az egyik legkedveltebb táplálékunk a burgonya, szinte napi rendszerességgel fogyasztjuk különböző formában. Nagyon egészséges, azonban, ha nem fogyasztjuk megfelelően, akkor akár többet árthat, mint használ.

A kicsírázott krumpli hajtásai méreganyagokat tartalmaznak, éppen ezért soha ne fogyasszuk ebben az állapotban. A benne található solanin nevű toxikus anyag akkor keletkezik, ha túl sokáig éri fény. A solanin az elfogyasztott mennyiségtől függően kezdetben gyengeséget, fáradtságot, de akár kómát is okozhat. Annak érdekében, hogy elkerüljük a problémát, érdemes a csírákat leszedni a burgonyáról, és az erős zöldre váltott példányokat ki kell dobni.

Hirdetés

A burgonya nagy mennyiségű rostot tartalmaz, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet, és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is. Folsav tartalma miatt csökkenti a rákos betegségek kialakulásának esélyét.

A burgonyát mindig sötét, hűvös helyen tároljuk, mert különben hamar kicsírázik, és nem áll el tavaszig. Arról nem is beszélve, hogy nagyobb mennyiségben a kicsírázott krumpli akár mérgező is lehet.

tudasfaja.com

Hirdetés