Kezdőlap EGÉSZSÉG Fülzsírunk színe árulkodik az egészségünkről

Fülzsírunk színe árulkodik az egészségünkről

Hirdetés

A fülviasz vagy más néven fülzsír, a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke.

 

Hirdetés

A mirigyek termelte zsíros, kenőcsös masszán kívül, levált hámsejteket, szőrszálakat és az esetlegesen besodródó port és szennyeződéseket tartalmazza. A hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás eredményeként, a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé.

Lássuk mit árul el a fülzsír az egészségünkről!

Vizes, zöld színű

Ha nagyon izzadósak vagyunk, akkor ettől elszíneződhet a fülzsír. De ha ez nem jellemző ránk és a fülzsírunk ennek ellenére is vizes, zöldes, vagy sötétsárga, akkor fülgyulladásunk van.Fáj, zúg

A fülzsír magától kiürül a hallójáratból, nem kell kitakarítani. Dugulás esetén azonban nem tisztul ki, fájdalmat, viszketést, fülzúgást vagy hallásromlást okoz.

Nyúlós vagy száraz

Kutatások eredményei azt támasztották alá, hogy a fülzsír nedvességtartalma genetikai adottság. Az afrikai és az európai emberek fülváladéka vizesebb, nyúlósabb, míg az ázsiaiaké szárazabb. Vagyis a száraz fülzsír nem betegségre utal.

Szivárog

A füldob fertőzése vagy beszakadása bőrnövekedéshez vezet, ami daganatként viselkedik. A koleszteatoma egy keratinnal teli hámzsák a középfülben, ami nem tud kiürülni, ezért egyre csak nő és nő az átmérője. A hámzsák növekedésével és a visszatérő elfertőződésével pusztítja a hallócsontokat, a dobüreg falait, az idegeket. Mielőbb meg kell szüntetni, ami műtéti úton lehetséges.

Ha nincs fülzsírHa olyan, mintha egyáltalán nem lenne fülzsírunk, akkor egy nagyon ritka kórállapotban szenvedünk, aminek okát egyenlőre még az orvosok sem ismerik.

Erős szagú

A középsülben lévő fertőzés egyik jele. Egyensúlyprobléma, fülcsengés, vagy gyakori füldugulás is társul emellé.

Hirdetés