Kezdőlap EGÉSZSÉG Figyelmeztetés minden szülőnek! Egy 7 éves kislány lába először elzsibbadt, majd lebénult…

Figyelmeztetés minden szülőnek! Egy 7 éves kislány lába először elzsibbadt, majd lebénult…

Hirdetés

Amikor kezd melegedni az idő, az emberek a napnak egyre nagyobb részét töltik a szabadban, amivel párhuzamosan a kullancs csípések esélye is növekszik. Az esetek legnagyobb részében ez nem több, mint egy kellemetlen látvány, ám ezek a kis élősködők komoly fertőzések hordozói is lehetnek, mint a Lyme-kór, a tularémia, az anaplazmózis vagy a Sziklás-hegységi foltos láz.

 

Hirdetés

Sokan, amint észreveszik, egyszerűen eltávolítják a kullancsot, lekezelik a csípés helyét és meg is feledkeznek róla azon minutában. Talán kissé paranoiásan hangzik, de igazából minden egyes csípés okot ad egy orvosi konzultációra. Egy 7 éves kislány, Jenna Ganahl esete kiváló bizonyíték erre.

Mint sok más gyerek, Jenna is részt vett egy táborozáson, ahonnan visszatérve édesanyja számos apró kullancsot fedezett fel a kislánya fején. Ezeket azonnal eltávolította. Azt azonban nem tudta, hogy számos olyan kullancs faj van, amely az emberi szövettel kontaktba kerülve bénító toxint bocsát ki.

Egy idő után Jenna azt vette észre, hogy a lábai kezdenek zsibbadni, de az anyukája akkor még nem tulajdonított nagyobb jelentőséget neki. Ezután a kislány lábai lebénultak és egyáltalán nem tudta azokat használni. Az orvosi vizsgálaton kiderült, hogy a gyermek bénulását egy olyan méreg okozta, amely a kullancs nyálában volt.

Alaposabb kivizsgálás után az orvosok a sebben találtak egy aprócska kullancs darabot, amely továbbra is mérgezte Jenna szervezetét. Ha nem távolítják el, az esetek 12%-ában halálos kimenetelű lehet a probléma. Szerencsére Jenna esete nem ért drámai véget.

Az állapotát kullancs paralízisnek nevezik – a zsibbadás, érzék kiesés és gyengeség jellemzően a végtagokban fordul elő, de az egész testre is kiterjedhet. Habár a tünetek ijesztőek, amint a kullancsot teljesen eltávolítják, egyre enyhülnek.Bár a kullancs paralízis (bénulás) nem gyakran fordul elő, mégis nagyon fontos komolyan venni, hiszen végzetes kimenetelű is lehet, ha figyelmen kívül hagyják, mert egy idő után a légzőrendszerre is ráterjedhet.

Bárkit érinthet a betegség, de a leggyakrabban 8 éves kor alatt fordul elő. A végtagok zsibbadása, érzéketlensége mellett előfordulhat még tünetként:

izomfájdalom,

általános fáradtság,

ingerlékenység.

Kullancsot leggyakrabban a fejbőrön, a haj között, a hajvonalnál és a nyakon lehet találni, ezen kívül előfordul még a hónaljnál, a nemiszervek környékén, és összehajló bőrfelületeken. Természetesen a test bármely pontján találkozhatunk velük, ezért érdemes alaposan mindent átvizsgálni, különösen a hajas fejbőrt.

Kiemelkedően fontos, hogy megelőzés érdekében használjunk kullancsriasztó szereket, ha erdős, bozótos, magas füvű környéken járunk, utána mindig vizsgáljuk át magunkat és gyermekeinket. Ha találunk egy kullancsot, azt nagy gonddal távolítsuk el és menjünk el orvosi vizsgálatra a biztonság kedvéért.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés