Kezdőlap EGÉSZSÉG DIÉTA ÉS FOGYÁS Figyelem! Te is eszel chia magot? Ennyit szabad fogyasztani belőle naponta!

Figyelem! Te is eszel chia magot? Ennyit szabad fogyasztani belőle naponta!

Hirdetés

A chia mag mindössze pár éve került be a köztudatba, de azóta is nagy népszerűségnek örvend a tudatos táplálkozást folytatók és a fogyni vágyók körében. Bár azt jó tudni, hogy önmagában a chia magtól nem várhatunk csodákat, mégis nagyban támogatja a fogyást és az általános egészséget is.

Miért jó a chia mag?

Legjelentősebb tulajdonsága, hogy kifejezetten magas a rosttartalma, ami nem felszívódó szénhidrátot jelent, emellett a felszívódó szénhidrát tartalma sem éri el az 5g-ot 100g-ra vonatkoztatva. Rosttartalmának köszönhetően folyadékkal érintkezve képes a többszörösére is megduzzadni, így nagyon eredményesen eltelít. Emellett serkenti a bélmozgást is, amely jó hatással van az emésztésre. Magas fehérje (23g) tartalommal rendelkezik, jelentős mennyiségű vasat, rezet, cinket és szelént tartalmaz. A legjobb növényi omega-3 zsírsav forrás. Glutént nem tartalmaz.

Hirdetés

Mennyit szabad fogyasztani belőle?

A napi javasolt mennyiség 2 evőkanál, ami nagyjából 20-25 g-nak felel meg. Ezt érdemes 2 részre elosztani. Gyermekek számára nem ajánlott napi 1 evőkanálnál több.

Hogyan érdemes fogyasztani?

Mivel a chia mag nagy vízfelvevő képességű, ezért mindenképpen folyadékkal érdemes fogyasztani.

Készíthető belőle puding. Ebben az esetben úgy kell arányítani, hogy 1 teáskanál maghoz 0,5dl vizet, tejet, növényi tejet, gyümölcslevet kell adni. Ízesíthető kakaóporral és egyéb magokkal vagy gyümölcsökkel is.

Belekeverhető teába, joghurtba, smoothie-ba, gyümölcslébe és tiszta vízbe, levesbe és főzelékbe is. Gyakorlatilag bármilyen víztartalmú termékhez hozzá lehet adni. Érdemes azonban 30 percet várni vele, hogy megduzzadhasson.

Milyen mellékhatásokat okozhat?

Ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor emésztési zavarokat okozhat, különösen akkor, ha nem vagyunk hozzászokva a magas rosttartalmú étrendhez. Érdemese ilyenkor kisebb mennyiséggel kezdeni és fokozatosan emelni az adagot.

Szárazon sosem szabad fogyasztani és abban az esetben is, ha folyadékban duzzasztottuk, illetve sokat ettünk belőle, érdemes növelni folyadékbevitel mennyiségét. Ezzel a fogyás mellett az emésztést és az általános egészséget is támogathatjuk.

tudasfaja.com

Hirdetés