Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezt teszi a testeddel, ha sok C-vitamint veszel be!

Ezt teszi a testeddel, ha sok C-vitamint veszel be!

Hirdetés

Amint beköszönt a hidegebb időjárás, mindenkinek az az első dolga, hogy beszerez egy doboz jó erős C-vitamint. Annak próbáltunk most utána járni, mi az igazság, tényleg védelmet nyújt a vírusok ellen a csodavitamin.

 

Hirdetés

 

A C-vitamin bizonyos elméletek szerint immunerősítő hatással rendelkezik. Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin feltalálója napi rendszerességgel vitt be belőle a szervezetébe, és segítségével állítólag a rákbetegséggel is fel tudta venni a harcot. Vannak olyan helyzetek azonban, amikor a C-vitamin nem hogy hasznos lenne, hanem egyenesen káros.

Szakértők szerint a legjobb, ha természetes forrásban juttatjuk be a szervezetünkbe a C-vitamint.

Arra is figyelni kell, hogy ha étrendkiegészítőként szedjük, semmiképp ne vigyük túlzásba a szedését, főleg, ha vesekő problémával küzdünk.


A vízben oldódó aszkorbinsav fogyasztását nem lehet túladagolni, mivel a felesleg kiürül a szervezetből, azonban mégsem szabad túlzásba vinni.

 

1. Általános ajánlások:

  • Az átlagosan egészséges felnőttek számára napi 2000 mg C-vitamin vagy annál kevesebb általában biztonságosnak tekinthető.
  • A túlzott C-vitaminbevitel hosszú távon hányingert, hasmenést vagy fejfájást okozhat.2. Vízhajtó hatás:

  • Nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása vízhajtó hatással járhat, ami veszélyeztetheti a víz- és elektrolitháztartást.
  • Különösen a veseproblémákkal küzdőknek vagy vesebetegségekben szenvedőknek kell óvatosnak lenniük.

3. Vasfelszívódás növekedése:

  • A C-vitamin segíthet a vas felszívódásában, de nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása fokozhatja a vasfelszívódást. Ez néha problémát okozhat azoknak, akik a vasfelszívódás szabályozásával küzdenek, például a hemokromatózissal élőknek.4. Gastrointesztinális problémák:

  • Nagy adagokban a C-vitamin hasi fájdalomhoz, puffadáshoz és hasmenéshez vezethet. Ezen tünetek érzékenyebb egyéneknél gyakrabban fordulnak elő.

5. Vitaminmérgezés:

  • Extrém esetekben a túlzott C-vitaminbevitel vitaminmérgezést okozhat. Ez ritka, de súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.

6. Gyógyszerkölcsönhatások:

  • C-vitamin befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását, beleértve a véralvadásgátlókat is.7. Vesekövet okozhat:

  • A C-vitaminból visszamaradó kémiai anyagok ugyanis akár vesekövet is okozhatnak.
  • A vesekövek háromnegyede ebből az anyagból, kalcium-oxalátból áll.

Mindig fontos az egyéni egészségi állapot és az orvosi előzmények figyelembevétele, mielőtt bárki jelentősen megváltoztatná a C-vitamin bevitele mennyiségét. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend, amely magában foglalja a különböző vitaminokat és ásványi anyagokat, hozzájárulhat a jó egészség fenntartásához. Az egészségügyi szakemberrel való konzultáció mindig ajánlott, különösen, ha valaki kiegészítőket szeretne alkalmazni vagy változtatni az étrendjén.

Hirdetés