Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezt teszi a szoptatás egy anya szervezetével és testével! Tények, amikről még...

Ezt teszi a szoptatás egy anya szervezetével és testével! Tények, amikről még ők sem tudnak!

Közismert tény, hogy az anyatejes táplálás kiemelkedő fontosságú a pici számára, mivel általa az összes szükséges tápanyaghoz hozzájuthat, az immunrendszere és a bélflórája pedig megfelelően fejlődhet. Az már kevéssé ismeretes, hogy a szoptatás a mama érdeke is, hiszen számos egészségügyi előnnyel jár.

A szoptatott babákat sokkal kevésbé fenyegeti a gyermekkori elhízás, az asztma és az allergiás betegségek, emellett az agyi fejlődést is nagyban befolyásolja.

Ugyan egyre jobb minőségű, fejlesztett tápszerekhez lehet már hozzájutni, még mindig a szoptatás a legegészségesebb az anya és gyermeke egészségét tekintve.

Terhesség után

A legtermészetesebb dolog, ha szülés után, a felkészült anyai szervezet szoptatja a csemetéjét. Szakértők javaslata szerint legalább 6 hónapig kellene a babát kizárólag anyatejjel táplálni, majd ezt követően megkezdődhet a hozzátáplálás. Emellett a szoptatást a kicsi 1 éves koráig jó lenne még folytatni.

A szoptatás mozgósítja a zsírraktárakat

Terhesség során egyénenként változó mennyiségű zsírszövet halmozódik fel a női szervezetben, amelynek fő funkciója a magzat tápanyag ellátásához és a baba születés utáni táplálásához biztosított energiaraktár.

Jellemzően has és combtájékon alakul ki a többlet, amelynek nagy része viszcerális (szervek körüli) zsír.

A viszcerális zsír megléte hosszú távon növeli a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Mivel a szoptatáshoz nagyjából 480 extra kalória szükséges, ezért azok a nők, akik szoptatják babáikat, sokkal gyorsabban és hatékonyabban képesek ezeket a raktárakat mozgósítani, felhasználni és visszanyerni alakjukat.

Emellett érdemes megemlíteni, hogy a szoptató nőknél a hatékonyabban leadott zsír által csökken a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Szív- és érrendszeri hatás

Terhesség során emelkednek a vérzsír értékek és azoknál a nőknél, akik nem szoptatnak ezeknek az értékeknek a normalizálódása 3 hónappal több időt vesz igénybe, mint szoptató társaiknak. Emellett a szoptató anyukák HDL (jó koleszterin) értékei is magasabbak.

A szoptatás kétségkívül hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez. Megvizsgálva menopauzán átesett nőket, azt találták, hogy azok, akik életükben több, mint 12 hónapon át szoptattak, 10%-kal kisebb kockázattal rendelkeztek a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának tekintetében.

Fontos még megemlítenünk, hogy a szoptatás során felszabaduló oxitocin nevű hormon segít az anyukának a szülővé válással járó és az élete egyéb területein felmerülő stresszel való megküzdésben.

A rák kockázatát is csökkenti

Nem elhanyagolható jelentősége továbbá a szoptatásnak, hogy a női nem jellemző rákos megbetegedéseinek, a mellrák és a petefészekrák kialakulásának kockázatát képes csökkenteni. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy egy szoptatással töltött év 4,3%-kal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.

tudasfaja.com

loading...