Kezdőlap EGÉSZSÉG Ez történik, ha nem cserélsz minden nap alsóneműt

Ez történik, ha nem cserélsz minden nap alsóneműt

Egy friss kutatásból kiderült, hogy az amerikaiak igen nagy hányada nem cseréli le az alsóneműjét minden nap. Meglepő az eredmény, ám mégis igaz. 

Egy ruhaneműket forgalmazó cég vezetője, Tommy John 2.000 amerikai nőt és férfit kérdezett meg az öltözködési szokásairól, többek között arról is, hogy milyen gyakran váltanak alsóneműt. A megkérdezettek 45% vallotta azt, hogy legalább 2 vagy annál több napig is hordják ugyanazt a darabot.

Az alsónemű napi cseréjé a legtöbbek számára teljesen egyértelmű dolog, ám a New Yorki Egyetem klinikai mikrobiológia és patológia professzora, Philip M. Tierno szerint a meghosszabbított idejű hordás nem olyan ártalmas, mint amilyennek tűnik.

Mindenki rendelkezik a teste felszínén és teste belsejében természetesen jelenlévő mikroflórával. Ha hosszabb ideig viselünk egy ruhadarabot, legyen az fehérnemű vagy más, akkor ezeknek a baktériumoknak a testünkről való távozása okozza a kellemetlen szagokat.

Mivel ezek tőlünk származnak, ezért komolyabb kárt egyáltalán nem tudnak okozni számunkra, ha nincs a testfelszínünkön valamilyen sérülés, ahol bejuthat a baktérium mondjuk a véráramba.

A fizikai aktivitás és a megnövekedett izzadás természetesen befolyásolja a baktérium elszaporodási képességét és ilyen esetekben jelentősen nő a számuk.

Ebből következtetve elmondhatjuk, hogy 1-2 napig viselve ugyanazt a fehérneműt, nem lesz bajunk, ám melegebb időszakban már tartanunk kell a gombás fertőzésektől és egyéb bőrproblémáktól.

Meddig érdemes megtartani az alsóneműket?

Először is ajánlott az alsóneműinket magas hőfokon mosni minden egyes alkalommal és fertőtlenítő öblítőt sem árt időnként használni. Ha rendszeresen mossuk őket, akkor különösebb aggodalomra nem adnak okot, több évig is használatban maradhatnak.

Tierno professzor szerint az egyetlen nyomós ok, hogy kidobjuk őket az, ha már szemmel láthatóan rossz állapotban vannak, és nem tudják teljes mértékben betölteni a hivatott funkciójukat.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...