Kezdőlap EGÉSZSÉG Egy forradalmi orvosi felfedezésnek köszönhetően a cukorbetegek megmenekülhetnek az inzulininjekciótól

Egy forradalmi orvosi felfedezésnek köszönhetően a cukorbetegek megmenekülhetnek az inzulininjekciótól

MEGOSZTÁS

Úttörő kezelést fejlesztettek ki holland tudósok, amellyel kiváltható a cukorbetegek számára az inzulininjekció. A kezeléssel – ami mindössze egy órát vesz igénybe – az orvosok képesek ideális mértékűre állítani a vércukorszintet, ezáltal gyógyítva a 2-es típusú cukorbetegeket. A kezelést egy éve tesztelik, és a mai napig pozitív eredményeket értek el vele.

A beavatkozást ötven betegen próbálták ki Amszterdamban. A procedúra úgy zajlik, hogy egy csövet – amelynek végén egy kis ballon van – leküldenek a beteg száján át a vékonybélbe. A ballon forró vizet tartalmaz, ami elégeti a vékonybélben a nyálkahártyát. Két héttel később egy új nyálkahártya képződik, amely javítja a páciens egészségi állapotát.

Egy évvel a kezelések során a kezelt betegek 90 százaléka ugyan továbbra is cukorbeteg, ugyanakkor már nem kell feltétlen inzulint beadniuk maguknak, a kezelési eredmények alapján ugyanis feltételezik, hogy a vékonybélben a nyálkahártya tápanyag-felszívódása és az inzulinrezisztencia kialakulása között egyértelmű összefüggés van.

Jacques Bergman, az Amszterdami UMC, azaz Egyetemi Egészségügyi Központok gasztroenterológus professzora nagyon lelkes a felfedezést illetően. – Ezzel a kezeléssel az inzulinhasználatot el lehet halasztani vagy teljesen megelőzni, ami nagyon ígéretes. A procedúrában az az igazán lenyűgöző, hogy az emberek csak nagyon keveset szenvednek tőle – fejtette ki Bergman, aki azt még nem tudja, hogy hosszú távon hogyan lesz használható ez a beavatkozás.

– A páciensek vércukorszintjénél látványos fejlődést érzékeltünk, mindössze egy nappal az operáció után, még egy kilót is fogytak, ez indított el minket az úton. Az a kérdés most, hogy ez egy maradandó hatású kezelés lehet-e, vagy valami olyan, amit ismételni kell. Utóbbi elméletileg lehetséges. Megnéztük, hogy meg tudjuk-e állítani az inzulint, és az első eredmények igen látványosak: vannak olyan pácienseink, akik már nem használnak inzulint a beavatkozás óta. A kutatást a tervek szerint további száz – 28 és 75 év közötti – 2-es típusú cukorbetegen folytatják tovább.

Egyre több a diabéteszes

A diabétesz világszerte csaknem félmilliárd embert érint, a betegek száma pedig növekszik: a becslések szerint 2035-re mintegy 592 millió embert érint majd a betegség, ami azt jelenti, a világ felnőtt népességének több mint 8%-át fogják diabétesszel kezelni. A cukorbetegek száma Magyarországon bő egy évtized alatt a kétszeresére nőtt, mára eléri az egymillió főt is.

loading...