Kezdőlap EGÉSZSÉG Befogadott egy kóbor kutyát – pár héttel később az egész szomszédság ledöbbent...

Befogadott egy kóbor kutyát – pár héttel később az egész szomszédság ledöbbent attól, ami történt a nővel!

Egy norvég család és barátai gyászolják azt a fiatal nőt, aki pár héttel azután hunyt el, hogy egy jótettet vitt véghez. Brigitte Kallestad éppen vakáción volt a barátaival a Fülöp-szigeteken, amikor belefutottak az utcán egy kóbor kutyába.

 

A fiatalok elvitték a kutyát egy biztonságos helyre, ahol megetették és rendbe hozták, de közben a 24 éves nő pár harapást és a karmolást beszerzett. Aprócska sérülések voltak, viszont a következményük annál súlyosabb lett.

Amikor visszatértek Norvégiába, Brigitte kezdte rosszul érezni magát. Azonnal a sürgősségire ment, hogy kiderüljön a rosszulléte oka, de az orvosok semmi egyértelműt nem találtak. Brigitte 8 nappal kórházba jutása után elhunyt.

Ez volt az első veszettség okozta haláleset az elmúlt 200 évben Norvégiában. Habár a kór a legtöbb országban kontroll alatt van tartva, ezrével hullnak el veszett állatok Afrika és Ázsia országaiban, ahogyan a Fülöp-szigeteken is.

Még ha nem is élsz olyan helyen, ahol a veszettség közegészségügyi probléma, jó, tisztában vagy a betegséggel. 

A veszettséget a Rabies lyssa nevű vírus okozza, amely agy- és gerincvelő gyulladást képes okozni az emlősállatokban és az emberben is. A vírus a fertőzött állat harapásával, a nyála közvetítésével kerülhet be a sérülésen keresztül a véráramba.A lappangási időt befolyásolja a harapás helye, annak a központi idegrendszertől való távolsága, mivel a vírus az idegpályákon halad a központi idegrendszer felé, illetve az idegsejtekben képes nagymértékben elszaporodni.

A fertőzés után 3-12 héttel is jelentkeznek a tünetek, amelyek a következők lehetnek:

  • izgatottság, fejfájás, láz
  • hallucinációk és légzési elégtelenség
  • nyelési nehézség, ivási nehézség
  • víztől való félelem


Ne feledd, ha a tünetek már jelentkeznek, akkor a betegség szinte mindig halálos kimenetelű. Ha megharap egy ismeretlen állat, akkor azonnal fertőtlenítsd a sebet és fordulj orvoshoz.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...