Kezdőlap EGÉSZSÉG Amputálni kellett az ujját egy ritka rák miatt – Körömrágástól alakult ki...

Amputálni kellett az ujját egy ritka rák miatt – Körömrágástól alakult ki nála

Tudományos néven onychophagia-nak híják azt az ártalmas szokást, amit hétköznap körömrágásként emlegetünk. Majd minden 5-ik embert érintő állapotról van szó, amely a stressz és szorongás talaján alakul ki és függőséggé fajul. 

Ez a kellemetlen függőség okozta Courtney Whithorn számára egyik ujjának elvesztését. Egy ártalmatlan szokásnak gondoljuk, pedig nem az.

Courtney szerencsétlen esete

A fiatal ausztrál lányt sokat zaklatták az osztálytársai és egyszer csak azon vette észre magát, hogy rendszeresen rágja a körmét. Olyan szintűvé vált a függősége, hogy 16 éves korára gyakorlatilag teljesen lerágta a hüvelykujjáról a körmét.

Mivel nagyon szégyellte azt, ahogyan kinéz, takargatta mindenki elől, még a családja elől is. Azonban miután észrevette, hogy a csökevény elkezdett feketedni és elfertőződni, nagyon megijedt. Az egész kérgessé vált és vérzett is.

Amikor végre ráadta a fejét, hogy orvoshoz menjen vele, azonnal eltávolították a körmét, annak egész alapját és biopsziát vettek belőle, aminek az eredménye döbbentő volt.

A szakemberek szerint a körmét már nem lehetett megmenteni. Egy nagyon ritka bőrrákot fedeztek fel nála, aminek a neve acrolentiginous melanoma. Annak érdekében, hogy megakadályozzák a rákos sejtek terjedését, amputálniuk kellett Courtney ujját.

Tippek a körömrágás ellen!

Vezess egy naplót és jegyezd fel azokat a tényezőket, amelyek kiváltják a körömrágást nálad. Milyen körülmények között csinálod?

Fizikailag akadályozd meg magát a rágást. Mindig vágd le őket szépen, lakkozd, csináltass épített körmöt, tekerd be őket. Használj kifejezetten körömrágás elleni lakkot.

Próbálj meg rájönni, hogy mi jelenti nálad azt a stresszforrást, ami miatt a körmeidet kényszerülsz rágni. Ha ezt sikerül eliminálni, akkor a szokás is abbamaradhat.

Foglald le a kezeidet. Írj, főzz, lapozgass magazint, találj ki magadnak valamilyen hobbit.

Aludj eleget és gyakorolj valamilyen relaxációs technikát. Meditálj, jógázz, végezz légzésgyakorlatokat.

Katt ide! – A körömrágás további veszélyei!

tudasfaja.com

loading...