Kezdőlap EGÉSZSÉG Amiről senki nem tud: ez történik 3 hónappal később azokkal, akik kigyógyultak...

Amiről senki nem tud: ez történik 3 hónappal később azokkal, akik kigyógyultak a koronavírusból

Mi történik a gyógyulás után? Meddig fertőzhet az, aki átesett a betegségen? És vajon meddig marad védett az újrafertőződés ellen? Mire számíthatnak a gyógyult fertőzöttek?

 

Szerencsére a koronavírusos betegek többsége nem igényel intenzív ellátást, sokan enyhe tünetekkel vagy akár tünetmentesen is átesnek a fertőzésen. Az amerikai járványügyi hatóság nemrég új ajánlást adott ki a fertőzésen átesettek tesztelésével és karanténszabályaival kapcsolatban.

Eszerint, aki felgyógyult a fertőzésből, és újra tünetmentessé válik, elképzelhető, hogy egy-három hónapig védett az újrafertőződéssel szemben. Ez idő alatt sokan pozitív teszteket produkálnak, de ha nincsenek tüneteik, akkor elvileg nem kell őket újra tesztelni, sem karanténba vonulniuk nem szükséges. Az eddigi kutatások szerint ugyanis ilyenkor már nem fertőznek.

Ha viszont újra tünetek alakulnak ki náluk, más a helyzet: ilyenkor szükség van az újabb tesztre, hogy kiderüljön, hogy a koronavírus, vagy más betegség okozza a légúti tüneteiket.

A hatóság ugyanakkor világossá tette: nincs rá garancia, hogy a betegségen átesettek három hónapig biztosan védettek. A jelenlegi kutatások csak azt mutatják, hogy három hónapig nem kell feltétlenül tesztelni a tünetmentes gyógyultakat.

Arról még nincsenek pontos adatok, hogy a gyógyultak vérében ott vannak-e a védelmet jelentő antitestek, és pontosan meddig jelent védelmet a lezajlott fertőzés. A korábbi kutatások szerint lehet, hogy három hónapig fennáll a védettség, de egy kínai kutatás szerint a betegség után két-három hónappal az immunitás jelentősen csökken.

Ebben a tanulmányban ugyanakkor kevesen vettek részt, és csak tünetmentes fertőzötteket vizsgált.

Más kutatók is osztják azt a véleményt, hogy idővel az antitestek mennyisége csökken, ám a védettség valamilyen szinten fennáll még egy ideig.

Ez az úgynevezett B-sejteknek vagy T-sejteknek köszönhető amelyek az immunválasz kiváltásáért felelősek. Ezek a sejtek „emlékeznek”, hogyan kell a vírus ellen védekezni, így ha a kórokozó újra felbukkan, hadrendbe állítják az antitesteket.Bár a járványban voltak olyan betegek, akik a lezajlott fertőzés után újra megfertőződtek, egyelőre nem tisztázott, hogy vajon valóban új fertőzésről volt-e szó, vagy csak nem gyógyultak fel teljesen az első betegségből.

De akkor mindez most azt jelenti, hogy aki átesett a fertőzésen, a további három hónapban úgy élheti az életét, mintha mi sem történt volna. Az ajánlásban levő állítások ugyanis csak valószínűek, nem száz százalékig biztosak. Vagyis kicsi a valószínűsége, hogy egy gyógyult beteg visszafertőződik, de nem lehetetlen. Akit pedig nemrég lett pozitív a tesztje, de enyhék a tünetei, arról nem tudjuk, a fertőzés melyik szakaszában jár, és mikor cseng le nála annyira a fertőzés, hogy már nem fertőz.


Az enyhe tüneteket produkáló betegek az eddigi ismeretek szerint a tünetek megjelenésétől számított körülbelül 10 napig terjesztik intenzíven a vírust. Azok, akiknél kellemetlenebb, súlyosabb tünetek jelentkeznek, a tünetek megjelenésétől számított akár 20 napig is fertőzőek maradhatnak. vagyis az amerikai hatóság ajánlása hangsúlyozottan csak azokra vonatkozik, akik már felgyógyultak a fertőzésből.

Az pedig szinte magától értetődő kell, hogy legyen, hogy akinek bármilyen felső légúti tünetei vannak, maradjon otthon, és mindenki mosson gyakran kezet, tartsa meg a másfél-két méter távolságot, és a zárt helyeken hordjon maszkot.

ripost.hu

loading...