Kezdőlap RECEPTEK FŐÉTELEK Amióta így fűszerezem a húsvéti sonkát mindenki nálam akar enni! Elárulom a...

Amióta így fűszerezem a húsvéti sonkát mindenki nálam akar enni! Elárulom a titkos receptem!

Hirdetés

A húsvéti asztalról nem hiányozhat a sonka, ez az egyik legfontosabb hagyományos alapélelmiszer ilyenkor. Ahhoz, hogy a legfinomabb sonkát tálalhasd húsvét reggelén, nem árt egy pár fontos elkészítési szabályt betartanod.

 

Hirdetés

1.Főzés előtt pár órára hideg vízbe kell áztatni, hogy a fölösleges só ki tudjon ázni belőle. Ha nagyon száraz, akkor egy éjszakát is ázhat, másképp elég 1-2 óra.

2.A zsíros részt ne vágd le, ez akadályozza meg, hogy kiszáradjon a sonka.

3.Főzés előtt meg kell mosni.

4.Annyit vizet kell tenni rá, ami ellepi, ha elkezd főni, minimálisra kell csökkenteni a lángot.5.Nem kell lefedni a fazekat. A sonka akkor lesz finom, ha nem lobog fövés közben, hanem épp csak gyöngyözik.

6. Tegyél a sonka mellé (amikor már félig megfőtt) hagymát, fokhagymát, babérlevelet, borsot, leveszöldséget. Így sokkal ízletesebb lesz. Sót nem kell tenni.

7.Annyi órát kell főzni, ahány kilós a sonka. Ha csont van benne, akkor azt meg kell próbálni kihúzni belőle. Ha könnyen elválik róla hús, akkor azt jelenti, hogy meg van főve. Hanem hústűvel is ellenőrizheted. Ha könnyen bele tudod szúrni, akkor készen van.8.A levében kell hagyni, hogy ott hűljön ki, ha kiveszed belőle, akkor könnyen kiszárad. Akkor kell szeletelni, ha már teljesen kihűlt.

9.A sonka levében főzd meg a reggelire szánt kemény tojásokat, így sokkal ízletesebbek, aromásabbak lesznek. Ezeket ne használd festéshez, mert a zsírréteg miatt nem fogja be őket a festék.

10. A sonka levét, amiben nem főztél tojást, fagyaszd le, jó alap lesz majd egy csülkös bableveshez.11.Ha kurkumával fűszerezed a sonkát, elkerülheted a puffadást.

12. A kötözött sonkáról akkor kell eltávolítani a hálót, még mielőtt teljesen kihűlne, később sokkal nehezebb lesz.13.Ha nem volt időd főzés előtt beáztatnia sonkát, akkor egy kevés ecetet önts a vízhez, ez majd kivonja a sót belőle.

14.A megfőtt sonkát ne csomagold be, és ne zárd légmentes dobozba, mert hamarabb megromlik. Hagyd szabadon szellőzni.

tudasfaja.com

Hirdetés