Kezdőlap EGÉSZSÉG A reggeli hátfájás rejtett okai! Te is küzdesz a problémával?

A reggeli hátfájás rejtett okai! Te is küzdesz a problémával?

Az életkor előrehaladtával a testünk egyre merevebbé, rugalmatlanabbá válik. Sokat ülünk, keveset mozgunk, és ezt az izom-, és csontrendszerünk, bánja leginkább. Egy idő után nem csak túlsúllyal keringési problémákkal, de hát-, és derékfájással is számolnunk kell.

Ha minden reggel arra ébredünk, hogy be van görcsölve, meg van merevedve a hátunk, akkor az azt is jelezheti, hogy nem alszunk a megfelelő pozícióban. Sőt, nappal is rossz testtartásban ülünk, állunk, és túl van terhelődve a gerincoszlopunk. Ha rosszul ülünk, túl nagy terhelést kaphat a csípő-, és az ágyéki izomzat. Ha felhúzott, görcsbe rándult, megfeszített vállal dolgozunk, akkor ez nyaki gerincfájdalmat is okozhat, ami kisugározhat a háti részre is.

Egyes alvási pozíciók súlyosbíthatják ezeket a problémákat. Legtöbben a magzati pozíciót érzik a legkényelmesebbnek, viszont, ha a matracunk túl puha, akkor a gerinc rosszul terhelődik, és bizonyos részeken nagyobb nyomásnak tesszük ki.

Ha a hátunkon alszunk, akkor viszont az ágyékcsontot terheljük. A hason alvás a csípőt, és az ágyéki gerincet egyaránt terheli. A gerincre, vagy a gerincizmokra gyakorolt nyomás éjszakai, és nappali fájdalmat is kiválthat a hátgerinc bármelyik területén.

Egy feltekert törölköző, vagy egy lapos párna segítségével enyhíthetjük a gerincterhelést. Egyet tegyünk a nyakunk alá, egyet pedig a térdhajlatunkba. Ha inkább hason szeretünk aludni, akkor a csípőnk alá helyezzük a vékony párnát, vagy törölközőt.

Akik a magzatpozíciót kedvelik az a térdük közé tegyék a törölközőt, így kiegyenlítődik a csípők terhelése.
Napközben is vigyázzunk, hogy mindig megfelelő legyen a testtartásunk, válasszunk megfelelő széket, és óránként legalább álljunk fel, és sétáljunk, ha lehet tornázzunk is egyet.

loading...