Kezdőlap EGÉSZSÉG A rák 11 jele gyermekek és kamaszok esetében, amiről minden felnőttnek tudnia...

A rák 11 jele gyermekek és kamaszok esetében, amiről minden felnőttnek tudnia kell!

Hirdetés

A gyermekkori rák gyógyításának legnagyobb akadálya a késői diagnózis. Senki nem gondolja, hogy a gyermeke rákos lehet. Ráadásul a rák tünetei nagyon hasonlóak lehetnek sok más gyermekkori betegséghez, ami nagyban megnehezíti az időben történő felismerést. A gyermekbetegségek (általában vírus okozta) többsége azonban 7-10 nap alatt eltűnik, de a rák nem.

Ne feledd, hogy a gyerekek nem kis felnőttek. A fiziológiájuk különböző, így a rák jelei is eltérőek lehetnek. A gyermekkori rák megelőzését azonban ritkán említik, mivel számos oka nem azonosítható. Kevesebb a kockázati tényező – általában a genetikai hajlam és a vírusfertőzésekkel kapcsolatos okok – és az új rákos esetek száma is, mint a felnőttek esetében. Továbbá a gyógyulási arány magasabb gyermekeknél.

Hirdetés

Figyelj a gyermekek és a serdülők panaszaira. Mindig légy tudatában annak, hogy a meglévő kezelések ellenére fennállnak-e a következő tünetek.

A gyermekkori rák tünetei

1. Fogyás – megmagyarázhatatlan és folyamatos.

2. Fájdalom a csontokban és az ízületekben játék vagy más tevékenység során.

3. Hányás fejfájás kíséretében, általában reggel.

4. Csomók, amelyek nem múlnak el – általában a nyakon, a hónaljon, az ágyékon és a hason jelentkeznek.

5. Megnövekedett has térfogat

6. Petechia – apró vörös foltok, amelyek az erek vérzését jelzik, általában kapillárisokét.

7. A bőrön lilás foltok (hematoma)

8. Piszkosfehér ragyogás a retinán, amikor a szem fénynek van kitéve

9. Állandó fáradtság és gyengeség – vérszegénység.

10. Meghatározatlan vagy ismeretlen eredetű láz.

11. Gyakori fertőzések, amelyek az alacsony immunitást jelzik.

Ha a gyermek vagy a tinédzser egy vagy több ilyen tünetet mutat, kérj orvosi segítséget. Ha a probléma a konzultáció és a kezelés után is fennáll, térj vissza az orvoshoz, és ragaszkodjon a gondosabb diagnózishoz, vagy kérj ki másodvéleményt.

A leggyakoribb rákos megbetegedések gyermekeknél és serdülőknél

Limfóma

Ez a rák a nyirokrendszert a nyirokrendszert támadja meg. Szervek és szövetek rendszere felelős a természetes védekezésért és a nyirok nevű folyadék szállítását végzik, amely egy vérkomponens, amely a vér és a szövetek, sejtek között segít kapcsolatot teremteni.

Leukémia

Az a ráktípus, amely a fehérvérsejtekre (leukociták) van hatással és felelős a test védelméért. Hátrányosan befolyásolja a csontvelő működését, ami egyben megakadályozza a normális  vérsejt termelődést. Ez olyan problémákat okoz, mint az vérszegénység, vérzékenység és a szervezet védtelensége a fertőzésekkel szemben. Előfordulási gyakorisága 30%, ami igen magasnak számít.

tudasfaja.com

 

Hirdetés