Kezdőlap EGÉSZSÉG A mellrák 7, kevésbé ismert jele, amivel korai időszakban felismerhető!

A mellrák 7, kevésbé ismert jele, amivel korai időszakban felismerhető!

Hirdetés

Október a Mellrák elleni küzdelem hónapja volt, ezért időszerű, hogy szó essen a korai figyelmeztető jelzésekről, a megelőzésről és a korai felismerésről. Egy csomó a mellben nyilvánvaló jel, de ismered a többit is?

Az emlőrákba rémisztő belegondolni, de ha a kevésbé ismert jelek tudatában vagyunk az nagy segítség lehet számunkra.

Hirdetés

Íme, a mellrák kevésbé ismert hét jele:

1. A mell bőrének textúrája megváltozik

Ha önvizsgálatokat végzel a mellein, ügyelje arra, hogy megfigyeld a bőröd textúráját is. Ha a bőröd pikkelyes, vörös megjelenésű, a Nemzeti Mellrák Alapítvány azt tanácsolja, hogy fordulj orvoshoz. A bőr ilyenkor úgy néz ki, mint egy narancshéj.

2. Gödröcskék alakulnak ki a mellen

Egy másik jel, amire nagyon figyelni kell. Ez is hasonlíthat a narancshéjra is, és a gyulladásos emlőrák jele lehet, ami ritka, de nagyon agresszív. Ha az emlő bőre megváltozik, a lehető leghamarabb keresd fel orvosod, hogy megnyugodhass.

3. Tiszta vagy véres folyadék szivárog

Ha a mellbimbódból tiszta vagy véres folyadékot szivárog, a mellrák jele lehet. Ha szoptatás közben történik, az akkor teljesen normális lehet, és nem kell aggódnod. Ha azonban nem szoptatsz, de tejes folyadék szivárgását tapasztalod, menj el az orvoshoz.

4. A mell méretének vagy alakjának változása

Bár az normális, hogy a mell mérete ingadozik, ovuláció, menstruáció vagy terhesség alatt, de a hirtelen méretbeli vagy formabeli változások intő jelnek számítanak.

5. Rendellenes érzékenység

Az teljesen normális, ha ovuláció vagy menstruáció környékén tapasztalsz érzékenységet, de ha kórosnak tűnik a fájdalom és az érzékenység, akkor valami probléma lehet.

6. A melleid hirtelen különböző méretűek

A nőknek általában a két mell között különbség van, és ez nem nagydolog, ha kezdettől fogva ilyenek. De ha hirtelen nagyobbodik meg egyik a másikkal szemben, nézesd meg az orvosoddal, mert ez lehet a mellrák jele is.

7. A mellbimbód befelé fordul

Ha bármilyen változást észlelsz a mellbimbóknál, akkor figyeld őket rendszeresen. Az emlőrákos nőknél meglehetősen gyakori dolog a mellbimbó inverziója (ahol a mellbimbó ahelyett, hogy kifelé türemkedne, befelé fordul). Ha alaphelyzetben ilyen jellegű a mellbimbód, akkor nincs baj, he ha ez nem így van, probléma állhat fenn.

Ne feledd: jobban ismered a testedet, mint bárki más. Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, feltétlenül kérdezz meg szakembert.

Hirdetés