Kezdőlap EGÉSZSÉG A legnagyobb cukorbetegséggel kapcsolatos tévhitek, amikről te is rosszul tudsz

A legnagyobb cukorbetegséggel kapcsolatos tévhitek, amikről te is rosszul tudsz

Ha nem kezelik megfelelően, a cukorbetegség komoly szövődményekhez vezethet. Számos információ és tanács ellentmondó vagy éppen hamis a diabétesszel kapcsolatban.

Lehetünk cukorbetegek a sok cukor fogyasztástól? – Igen

A cukorbetegség számos faktor fennállása során alakul ki. Ha valakinek magas a vércukor szintje, az azt jelenti, hogy az inzulintermelő sejtek degradációja a hasnyálmirigyben már akár 10-15 évvel azelőtt megkezdődött. A magas cukorfogyasztás ezen sejtek kimerüléséhez vezethet.

A nagy mennyiségű cukor fogyasztás idővel képes diabéteszt kiváltani, de az sem kizárt, hogy valakinél a betegség csupán 40 év leforgása alatt fejlődik ki. A megelőzés érdekében fontos az egészséges táplálkozási szokások betartása, és a rendszeres fizikai aktivitás a családi anamnézis ismeretében.

A cukorbetegség nagyon ritkán okoz halált hypoglikémia, illetve hyperglikémia miatt. A legfőbb ok, amiért végzetes kimenetelű lehet, a szövődmények, amelyeket idő közben kivált.

A vékony emberek nem lehetnek cukorbetegek – Hamis

Habár a legtöbb cukorbeteg páciens túlsúllyal vagy elhízással küzd, ugyanúgy kialakulhat normál testsúlyú személyek körében is. Ezt a genetikai hajlam és a zsigeri zsírszövet felhalmozódásának számlájára írhatjuk.

A testsúlytól függetlenül érdemes rendszeresen ellenőriztetni a vércukrunkat 40 éves kor fölött.

A cukorbeteg nők terhessége kockázatosabb – Hamis

Sok nő aggódik amiatt, hogy nem eshet teherbe vagy éppen méhében fejlődő gyermeke egészsége miatt, különösen, ha 1-es típusú cukorbetegségben szenved. Ennek azonban csupán annyi az alapja, hogy a múltban a diabéteszt még nem tudták megfelelően kontroll alatt tartani.

A legtöbb diabéteszes nőnek tökéletesen egészséges gyermeke születik.

A súlyvesztés megvéd a cukorbetegségtől – Hamis

Ha túlsúlyos vagy, akkor az orvos biztosan azt javasolja, hogy fogyj le az egészséged érdekében, de ez nem jelenti azt, hogy a cukorbetegséged villámcsapásra megszűnik vagy sosem lesz többé magas vércukorszinted a jövőben.

A súlyvesztés a cukorbetegség progresszióját képes lassítani és segít szinten tartani a vércukorszintet és a vérzsír értékeket, de nem szünteti meg a betegséget.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...