Kezdőlap EGÉSZSÉG A férjem gyakran megszédült, amikor hirtelen felállt. Azt hittük leesett a vérnyomása,...

A férjem gyakran megszédült, amikor hirtelen felállt. Azt hittük leesett a vérnyomása, de az orvos sokkal rosszabbat mondott

Hirdetés

Miért nem vettük észre hamarabb?

 

Hirdetés

Te is gyakran szédülsz és zsibbadnak a végtagjaid? Rossz hírünk van!

A nyaki porckorong, a csigolya deformációja egyrészt öröklési hajlamtól, másrészt a kevés mozgástól alakulhat ki, de a spondilózis az öregedés velejárója is.

Fontos tudni, hogy a gerincoszlop nemcsak a fej tartója, hanem valamilyen védőkábelként is használatos, védi a benne haladó idegpályákat. A nyaki gerincoszlopot alkotó csigolyák elmeszesedése a spondilózis, ami sokszor a rossz testtartástól van, főként a komputer előtt ülők esetében, mivel a nyak egész nap enyhén előre dől a fej súlya miatt.Ha sokszor ebben a tartásban vagy, akkor a gravitáció hatására elkezdődik a meszesedés, és itt nem áll meg, hanem tovább halad a váll felé.

Az idősek főként érintettek, mivel a kor miatt is gyakran elmeszesednek a nyaki csontok, de helyes testtartással, mozgással elkerülhető, illetve késleltethető a baj.A spondilózis főbb előidézői:

nyaki trauma

túlsúly

osteoporozis

operáció ezen a területen

született hajlam

ízületi gyulladás

A betegség sokszor nem fáj, de azért van néhány tünet, ami a spondilózisra utal:

kellemetlen érzés a nyak körül

vállzsibbadás

fejfájás

a nyaki izmok gyakori merevsége, amikor elfordítjuk a fejet

ha merev nyakkal kelünk

szédülés, ha hirtelen felfelé nézünk

ha bizonyos zajokat, zörejeket hallunk

A spondilózist orvos állapítja meg, egy sor elvégzett teszt után. Ha nem súlyos a helyzet, akkor gyógytornával valamennyire kezelhető, csak a legsúlyosabb esetekben van szükség műtétre, de mindenképp orvos által javasolt terápiával kell kezelni.

(Szupertanácsok)

Hirdetés