Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezért rosszabb a férfiak megfázása, mint a nőké!

Ezért rosszabb a férfiak megfázása, mint a nőké!

Hirdetés

Tapasztaltad már, hogy valaki túlzottan panaszkodott egy kis megfázásra is és már-már a halálán volt? Talán ugrattad is, hogy úgynevezett “férfi megfázása” van?

Nos, ezt most bánhatod, legalábbis, ha hihetünk annak a tudományos felfedezésnek, miszerint a férfiakra nagyobb hatással van a megfázás.

Hirdetés

 

A kanadai kutató, Kyle Sue egy tanulmányt tett közzé, amely a British Medical Journal-ban (brit orvosi szaklap) jelent meg, áttekintve a megfázásról és az influenzáról szóló  összes tudományos szakirodalmat. Azt fedezte fel, hogy a férfiak valóban többet és jobban szenvednek ezektől a betegségektől.

A hormonok tehetők felelőssé

A tanulmányban Kyle megállapítja, hogy a férfiak jóval gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek és hajlamosabbak a szövődmények kialakulására is.
Ezt a különbséget a nemek között “immunitási szakadéknak” nevezi és úgy véli, hogy a férfiak tesztoszteron szintje rontja az immunrendszert, míg a nők ösztrogénje, éppen ellenkezőleg, védi azt. Ezért lényegében hormonális különbségről van szó.

Emiatt a férfiaknál sokkal nagyobb a kockázat kórházba jutásra és az influenzával kapcsolatos halálozásra, mint az azonos korú nőknél.

A statisztika ferdíthet

Sabra L. Klein, a Johns Hopkins Egyetemen kutatója bírálja ezt a tanulmányt. A statisztikákból úgy tűnhet, hogy a férfiakat gyakrabban kórházi kezelésbe veszik, mivel még mindig vannak olyan országok, ahol a nők nem rendelkeznek egyenlő hozzáféréssel az egészségügyi ellátáshoz és a kezeléshez.

Még maga Kyle Sue is úgy véli, hogy a témával kapcsolatos további kutatások szükségesek a férfiak megfázásának tényét illetően.

Hirdetés