Kezdőlap EGÉSZSÉG 9 dolog, amit a sírás tesz az emberi testtel!

9 dolog, amit a sírás tesz az emberi testtel!

Hirdetés

A síráshoz legtöbbször negatív érzelmek, emlékek párosulnak, de van amikor az örömtől hullatunk könnyeket. A pszichológusok szerint a sírás jót tesz a léleknek, ami által megkönnyebbülhetünk, levezethetjük a felhalmozott feszültséget, ezért ne tartsuk vissza.

Azonban a sírásnak még vannak más pozitívumai, ami a testi egészségre vonatkozik. Következzen 9 ezek közül.

Hirdetés

1. Méregtelenít

A síráskor előjövő könnycseppek több méreganyagot tartalmaznak, mint azok a könnyek, amelyek irritáció, vagy hagymapucolás során alakultak ki. A kutatások szerint ez azért van, mert a stresszes, elkeseredett sírás során a szervezetben méreganyagok szabadulnak fel, és a könnycsatornákon távoznak.

2. Javítja a látást

Mondani sem kell, hogy mi történik akkor, ha porszem kerül a szemünkbe, hiszen egyből beindul a könnytermelés, hogy a szembe kerülő szennyeződéseket kimossa. A könnyek ugyanakkor nedvesen tartják a szemet, ami szintén fontos szempont az éles látás szempontjából.

3. Csökken a stressz

Ha nagyon stresszesek, idegesek vagyunk, a szervezet gyakran sírással reagál, hogy így oldja a felgyűlt feszültséget. És ez szinte mindig be is válik.

4. Baktériumölő

A könnycseppekben jelen van a lizozim nevű fehérje, amely képes bekebelezni a szem felületére tapadó baktériumokat, de ha a könny kicsordul, még az arcunkat is megtisztítja.

5. Közérzet javító

Egy kiadós sírás után gyakran kezdünk nevetni, mert feloldódunk, és ennek tudományos magyarázata is van. Vizsgálatok szerint a síráskor endorfin boldogsághormonok is felszabadulnak, ami örömérzetet okoz.

6. Az emberi kapcsolatoknak is jót tesz

A sírás egy intim pillanat, aminek hatására a legtöbb emberből előbújik az együttérzés, így két ember igazán egymásra találhat, ha elsírják magukat valamiért, kapcsolatuk szorosabbá válik.

7. Felszabadítja az orrjáratokat

Aki sírt már életében, az tudja, hogy gyakran elered az orra, ezért a zsebkendő nem csak a könnyek feltörléséhez kell, hanem az orrfújáshoz is. Ez viszont azért jó, mert így kitisztulnak az orrjáratok, és sokkal jobban tudunk majd lélegezni.

8. Megelőzi a megfázást

Amellett, hogy a könnycseppekben baktérium faló fehérjék vannak, a sírás csökkenti a stresszt is, ami azért jó, mert így nem alakul ki az a káros kémiai környezet, ami a betegségek melegágya lehet.

9. Kitisztítja az elmét

A sírás egy katartikus élmény, amely minden negatívumtól, legyen szó méreganyagokról, vagy gondolatokról, megszabadítja az embert, ezért időnként mindenkinek szüksége van egy kiadós sírásra.

Szerző: tudasfaja.com

Hirdetés