Kezdőlap EGÉSZSÉG 8 súlyos következmény, amit a kóla fogyasztása tesz a testeddel!

8 súlyos következmény, amit a kóla fogyasztása tesz a testeddel!

Hirdetés

Rengetegszer halljuk az ajánlást, miszerint fontos a napi megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása az egészségünk megőrzése érdekében. Ez természetesen nem akármilyen italt jelent, hanem elsősorban a tiszta vizet. Vannak azonban, akik javarészt üdítőitalokkal, mint például kólával oltják a szomjukat nap, mint nap.

Ennek azért nincs értelme, mert a kólától az ember csak még éhesebb és szomjasabb lesz, tehát szomjoltásra nem alkalmas. Ugyanakkor egy olyan édességről (mert a kóla is édesség) van szó, amely azonnal képes megemelni a vércukor és inzulin szintet, de itt nincs vége a történetnek…

Hirdetés

Sok friss tanulmány kimutatja, hogy a kóla napi fogyasztása lassú, de folyamatos károsodásokat okoz a szervezetben.

1 – Fogszuvasodás

A kóla magas savtartalmának és cukortartalmának köszönhetően károsítja a fogzománcot és szuvasodást okoz. Ha egy esetleges vitaminhiány vagy egyéb körülmény következtében a kalcium ellátottságod sem megfelelő, akkor képesek elrothadni a fogaid.

2 – Vitaminhiány

A kólában található foszforsav és a koffein, amely vizelethajtó hatású, elkezdi a szervezetből 60 perc elteltével a tápanyagokat, mint a vitaminokat kimosni. Képzeld el, hogy minden nap ez történik. Így kezdődik a vitaminhiány.

3 – Szorongás

Az alváshiány mellett a szorongás a koffein fogyasztásának mellékhatása lehet. Minden kóla egy csésze kávénak megfelelő koffein mennyiséggel rendelkezik. Azt is bizonyították, hogy addiktív hatású. Ha úgy döntesz, hogy csökkented az adagot, akkor fejfájást, ingerlékenységet, fáradtságot és akár depressziót is tapasztalhatsz.

4 – Elhízás

A kóla magas cukortartalma rendszeresen fogyasztva könnyen képes súlynövekedést okozni. A túlsúly nem csak esztétikai szempontból negatív hatású, a szív-érrendszer, az ízületek és az anyagcsere is károsodhat általa.

5 – Bőrproblémák

A kóla napi fogyasztása olyan hatással van a bőrre, mint a dohányzás. A cukros üdítő ugyanis gyulladásos reakciót vált ki a szervezetben a benne található magas cukortartalom miatt. Dehidratálja a bőrt, kiemelve a finom ráncokat. Felgyorsítja a bőr öregedését, ami ettől elnyűtt és megereszkedett lesz. Az ekcémát, a száraz, viszkető, gyulladt, aknés bőrt is rosszabbá teszi.

6 – Szív-érrendszeri problémák

A rossz koleszterinszint növeli a szívroham esélyeit. Ha naponta csak 1 doboz kólát iszol, már attól érezheted a vérnyomás emelkedését egy idő után. Azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak szénsavas, cukros üdítőket, nagyobb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség.

7 – Rákbetegség

Nem állítjuk, hogy rákos leszel, ha naponta kólát iszol. Viszont az orvosok felhívják a figyelmet a benzol molekulák jelenlétére és a műanyag csomagolásra, ami miatt azt javasolják, hogy szorítkozzunk heti 1 kólára, így csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát.

8 – Veseelégtelenség

Ha úgy gondolod, hogy a kóla diétás verziója biztonságosabb, akkor csalódni fogsz. A zéró cukros kólák ugyan nem tartalmaznak cukrot, ellenben olyan mesterséges édesítőszerek vannak bennük, amelyek károsak a vesék számára. Különösen akkor a legrosszabb, ha naponta fogyasztod.

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...