Kezdőlap EGÉSZSÉG 8 ok, amiért erős szagú lehet a vizeleted

8 ok, amiért erős szagú lehet a vizeleted

A vizeletnek van egy jellegzetes szaga, amit a karbamid okoz. A szervezetben lévő karbamid koncentrációjától függően lehet erősebb vagy gyengébb a vizelet szaga. Normális esetben, azonban nem kellene, hogy nagyon kellemetlen legyen.

Ha rossz szagúnak érzed, akkor ez arra utalhat, hogy valami nem működik teljesen jól a testedben. Lehet, hogy csak egy egyszerű étrendi dologról van szó, azonban komolyabb egészségügyi probléma kérdése is felmerülhet.

Lássuk az okokat!

1. Dehidráció

Ne feledd, hogy naponta legalább 8 pohár vizet érdemes meginni. Ha ezt nem teszed meg, akkor felmerülhet ilyen probléma. Van még egyéb tünet is, ami vízhiányra utalhat, az pedig a sötét vagy narancssárga vizelet erős ammónia szaggal.

2. Húgyúti fertőzések

A vizelet rossz szagának egyik leggyakoribb oka a húgyúti fertőzés megléte. A tipikus tünetek emellett a gyakori mosdóhasználat, égő érzés vizelés közben, hasi fájdalom. Az E.coli az első számú baktérium, ami a fertőzéseket okozza. Fontos, hogy mindig fordulj orvoshoz ilyenkor.

3. Cukorbetegség

Azt érzed, hogy édeskés szaga van a vizeletednek? Ha ez a helyzet, akkor azonnal keresd fel az orvosodat, mert cukorbetegség gyanúja áll fenn. Ha már cukorbeteg vagy és használsz inzulint, akkor lehetséges, hogy nem megfelelően.

4. Májproblémák

Ha ez a helyzet, a rossz szag mellett a következőket tapasztalhatod még: hányinger, hányás, hasi fájdalom, sárga szemek, gyengeség, fogyás.

5. Bizonyos ételek

Néhány étel túlzott fogyasztása okozhatja a rossz vizelet szagot, mint például: fokhagyma, hagyma, kelbimbó, curry, lazac, alkohol, kávé.
A sóban gazdag étrend a vizeletet koncentrálhatja. Emiatt annak a szokásosnál erősebb szaga lehet.

6. Hüvely irrigáló

Ha ilyet használsz és egyidejűleg rossz szagot észlelsz vizeléskor, akkor hagyj fel vele. Ezek nem csak a hüvelyt tisztítják, de egyúttel elpusztítják a szükséges baktériumokat is és tönkreteszik a hüvelyi flórát.

7. Ovuláció

Azok a hormonok, amelyek segítik a teherbeesés lehetőségét és szabályozzák a menstruációs ciklust, hatással lehetnek a vizelet szagára is. Ha azt tapasztalod, hogy rossz szagú a vizeleted, akkor vedd számításba a peteérés lehetőségét is.

8. Bizonyos gyógyszerek, étrend kiegészítők, vitaminok

Ha ezt tapasztalod, akkor érdemes beszélned a kezelőorvosoddal, hogy vajon melyik készítmény okozhatja ezt a tünetet.

tudasfaja.com

loading...