Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 7 trükk a téli szezonra, ami segít sokat spórolni a fűtésszámlán

7 trükk a téli szezonra, ami segít sokat spórolni a fűtésszámlán

Október végétől áprilisig tart nagyjából a fűtési időszak. Ez idő alatt igyekszünk minél kevesebbet fűteni, hogy energiát spórolhassunk. De az azért nem szeretnénk, ha hideg lenne a lakásunkban.

 

Csökkentsük a háztartási energia mennyiségét, így nem csak a számláink lesznek alacsonyabbak, de a széndioxid-kibocsátásunk is csökken.

1.Függönyök

Napközben húzzuk el a függönyöket, sötétítőket, hogy minél jobban tudjanak behatolni a napsugarak a lakásba. Azonban, amint elment a nap, húzzuk be a függönyöket, így jobban bent tudjuk tartani a meleget a házban.

2.Programozzuk be a kazánt
Úgy tartják, hogy legalább 30 perccel hamarabb ajánlott elindítani a fűtést, mint, ahogy hazaérnénk. Programozzuk be a fűtési rendszert. Így sokat spórolhatunk, hiszen kiegyensúlyozottan fűtünk, és nem a nagy hidegről kell egyszerre felmelegítse a lakást 22-23 fokra. Ezt a módszert a reggeli fűtéskor is érdemes alkalmazni.

3.Mozgassuk át a kanapét

Ha a radiátor előtt van a kanapé, mozdítsuk el onnan, mert különben kifogja a meleget, és sokkal hűvösebb lesz a lakás. Hagyjuk, hogy a meleg levegő szabadon áramoljon.

4.Szigetelés

Ha nincs megfelelően leszigetelve a lakás, akkor gondoskodjunk róla idejében. Ugye tudjuk, hogy a tetőn távozik a legtöbb hő? Legyen megfelelően szigetelve.

5.Hőforrások szigetelése
Győződjünk meg róla, hogy a melegvizes tartályunk tökéletesen le van szigetelve. Így hosszabb ideig tartja a vizet melegen, és csökken a fűtésszámlánk.

6.Alacsonyabb hőmérsékletre állítsuk

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az ideális hőmérséklet a lakásban 18-21 fok között kell legyen. Ha ezt állandósítani tudjuk, akkor sokkal jobban spórolhatunk, mintha egy szer hideg, egyszer pedig nagyon meleg lenne.

7. Szigeteljük az ajtókat, ablakokat

Ne legyenek a nyílászárón rések, mert ezeken nagyon sok hő távozhat. Figyeljünk oda a szigetelésre, használjunk gumitömítést.

loading...