Kezdőlap EGÉSZSÉG 6 tünet, amellyel azonnal szemorvoshoz kellene fordulni

6 tünet, amellyel azonnal szemorvoshoz kellene fordulni

Minden egyes nap használjunk a szemünket, a látásunk alapvető fontosságú az életben való boldogulásunkhoz, mégsem tulajdonítunk különösen nagyobb figyelmet szemünk egészségének. A szemészek szerint mindenkinek el kellene mennie rendszeres szemvizsgálatra, még akkor is, ha változást nem tapasztal a látásában vagy a szeme megjelenésében. 

Attól függetlenül, hogy úgy érzed, minden a legnagyobb rendben a szemeddel, javasolt időnként elmenni és megnézetni. Abban az esetben viszont, ha a lenti tünetek közül egyet is tapasztalsz, fordulj orvoshoz, amilyen hamar csak lehet.

1 – Vörös szemek

Gyakori jelenkori probléma, amely túlterhelés vagy kötőhártya-gyulladás jele is lehet. Emellett egyes allergiák is okozhatnak ilyen tünetet, sőt súlyosabb betegségek is, mint a szklerózis multiplex, a lupusz vagy a reumatoid artritisz.

2 – Kidülledő szemek

Ez a tünet nagyon jellemző a pajzsmirigy túlműködésben szenvedő betegeknél. A probléma el szokott múlni, amikor a pajzsmirigy funkciók rendeződnek, ám egyes esetekben nem lehetséges szemorvos közbenjárása nélkül rendezni.

3 – Duzzadt szemhéj

Ez az első tünete lehet a myasthenia gravis nevű, izomgyengeséggel járó autoimmun betegségnek, amely hirtelen fáradtság érzéssel is társul. Tapasztalható még izomfájdalom és rágási, nyelési nehézség is.

4 – Pontok, körök, vonalak a látótérben

Idősebb személyeknél gyakran előfordul és ebben az esetben nem jelent nagy kockázatot, ám fiataloknál a cukorbetegség kialakulásának jele lehet. A legjobb, ha azonnal kivizsgáltatod magad.

5 – Fehér vagy szürke gyűrű az írisz körül

Idősebb személyek esetében korral járó természetes folyamat lehet. 40 éves életkor előtt magas koleszterint szintet jelöl. Ezt szaruhártya arcusnak is hívják, amely lipid lerakódást jelent. Lehet, hogy a képződmény nem okoz tüneteket, de mindenképpen kivizsgálást igényel.

6 – Szem viszketés

Sok esetben, ha könnyezéssel és vörösséggel jár, akkor allergén kiváltotta reakcióról van szó. Ha gennyesedés is tapasztalható mellette, akkor valamilyen szemfertőzés áll a háttérben. Mindenképpen kivizsgálást igényel.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...