Kezdőlap EGÉSZSÉG 6 figyelmeztető jel, hogy a májad túl van terhelve toxinokkal

6 figyelmeztető jel, hogy a májad túl van terhelve toxinokkal

Hirdetés

A máj az egyik legigazabb és legkeményebben dolgozó barátunk. Gondolj bele, mint egy beépített, rendkívül hatékony méregtelenítő szerkezet, amely az orvosi könyvek szerint még további kb. 500 funkciót lát el a szervezetünkben. Most, hogy tudod, mennyi mindent megtesz érted, nem akarsz hálátlan barátja lenni, igaz?

Íme, egy lista, amely olyan jeleket tartalmaz, amiket a májad küld feléd, ha bajban van.

Hirdetés

 

6. Májtáji fájdalom

Ha a hasad jobb felső részében, az alsó bordák tájékán érzel fájdalmat, akkor az, nagy valószínűséggel a májad lesz. Általában ez egy tompa fájdalom, időnként azonban igen intenzívvé válik. Ne feledje, hogy a máj feladata, hogy méregtelenítse a szervezetet és segítsen a testnek a hulladék kiürítésében, valamint a bevitt táplálék tápanyagtartalmának feldolgozásában. Ha a máj megbetegszik, nem tudja rendesen ellátni a feladatát, fájdalmasan megduzzad és toxicitásra utaló jeleket küld.

5. A láb és a boka duzzanata

Ha figyelmen kívül hagyod a problémát, szegény májad megpróbálja rendbe hozni magát úgy, hogy hegszövetet hoz létre. Minél több hegszövet van rajta, annál keményebb számára teljesíteni a rá kiszabott feladatot, ami végül májkapuér magas vérnyomáshoz vezet. Ez utóbbi okozza a folyadék felhalmozódását a lábakban (ödéma). Ez érintheti a lábakat, a vádlit és a combokat is. Az egyetlen jó hír, hogy fájdalommentes, viszont a gravitációs hatása test alsó részén láthatóvá teszi a duzzadást.

4. Súlygyarapodás

Minden évben egyre többen állnak át egészséges étrendre és kezdenek el rendszeresen mozogni, viszont továbbra is súlyfelesleggel küzdenek. Ha olyan súlygyarapodást tapasztalsz, amelynek nem a túlzott étkezés vagy hormonegyensúly zavar az oka, akkor érdemes konzultálnod az orvosoddal, nem-e károsodott májfunkciókról van szó.

Mi történik, a máj nem képes kezelni az összes méreganyagot – alkohol, mesterséges édesítőszerek, magas zsírtartalmú étrend, bizonyos gyógyszerek stb.? Az egyetlen dolog, amit a máj tehet, hogy a szűretlen toxinokat zsírsejtekben tárolja. Ezen addig nem fogsz tudni felülkerekedni, amíg nem segítesz a májadnak, hogy megtisztulhasson és rendesen végezhesse a feladatát.

3. Allergiás tünetek

Nagyon gyakran az allergiák túlterhelt és lelassult máj következményes tünetei. Ha túl sok méreganyag szaporodik fel a szervezetben, azt allergiás reakcióval kezeli le a test különböző vegyi anyagokat szabadít fel, amelyek viszkető kiütéseket okozhatnak. Az egészséges máj tökéletesen megtisztítja a vért a káros molekuláktól, és kiküszöböli azok lehetséges allergén hatását a testre nézve.

2. Sárga bőr és sárga szem

Amikor a szemünk vagy a bőrünk elkezd sárgulni, azt tudományosan is találóan sárgaságnak hívják. A sárgaság önmagában nem betegség, hanem tünete a lehetséges problémáknak. Normális esetben a sárgaság akkor jelenik meg, a beteg máj miatt a szervezetben túl sok bilirubin képes felhalmozódni – egy sárga színanyag, amely az elpusztult vörösvérsejtek lebomlása során keletkezik. Találd ki, hogy mi történik, ha a máj nem képes kezelni a bilirubint? Úgy van. Sárgaság.

1. Krónikus fáradtság

A krónikus fáradtság szindróma egy hosszabb influenza-szerű betegséghez hasonlít. A definíció szerint legalább 6 hónapon keresztül fennálló tüneteket kell ahhoz tapasztalni, hogy krónikus fáradtság diagnózisa felállítható legyen. Ennek oka a máj mérgezése. A máj nagymértékben hozzájárul a szervezet energiaellátásához. A glükózt glikogénné alakítja, ezáltal energiát biztosítva a későbbi felhasználáshoz. Az egészséges máj, ha szükséges, étkezések között ezt glükóz formájában a vérbe juttatja a sejtek számára tápanyagként. A beteg máj azonban erre nem képes.

Nem kell kétségbe esni, ha ez előbbi tüneteket már észlelted. A máj képes meggyógyítani önmagát, csak időt kell neki adni és felhagyni a destruktív életmóddal. A máj megtisztítása az egészséges szokásokról szól. Érdemes beszerezni májat támogató természetes gyógynövénykészítményeket is és megbarátkozni a vízzel és a cukormentes teákkal, mint szomjoltó folyadékkal.

 

 

Hirdetés