Kezdőlap EGÉSZSÉG 5 ok, amiért soha többé nem rágod majd a körmöd

5 ok, amiért soha többé nem rágod majd a körmöd

Hirdetés

A felmérések szerint a gyerekek mintegy 30%-a rágja a körmét, és ez nagyon sokuknál megmarad felnőtt korukra is. A fiatalok 45%-a, a felnőttek pedig 10%-a rágja a körmét. Ha jól szétnézünk, egészen biztosan akad ismerőseink között legalább egy ember, aki rágja a körmét.

 

Hirdetés

 

A körömrágás nem csak egy esztétikai probléma, hanem súlyos egészségügyi következményei is lehetnek.

1. Káros a fogaknak

Ha a fogak állandóan dolgoznak, főleg gyerekkorban könnyen eldeformálódhatnak, és a harapás is eltorzul.

2. Romlik az általános egészségügyi állapot

Bármennyire is vigyázunk körmeink higiéniájára, úgy is számtalan baktérium és szennyeződés található alattuk. A körömrágás során ezek az emésztőrendszerbe kerülnek, és fertőzések alakulhatnak ki. Ha valaki a kilakkozott körmét rágcsálja, még veszélyesebb, hiszen a körömlakk nagyon sok káros vegyi anyagot tartalmaz.3. Sérül a köröm

A harapások által a baktériumok bejutnak a köröm, és az azt körülvevő bőr mélyebb rétegeibe, és akár súlyosabb fertőzések, gennyesedés, és gyulladás is kialakulhat.

4. Szemölcsök kialakulása

A szemölcsök leginkább a kézen alakulnak ki, mivel leginkább vírusok okozzák, így, a körömharapdálás által könnyen terjednek. A kézről akár az arca, vagy más testrészeinkre is átvihetjük.

5. Költséges a kezelése

Ha végleg meg akarunk szabadulni a körömrágástól,akkor az akaratunkon kívül más módszereket is be kell vessünk. Aki rágta a körmét valaha, tudja, hogy nem olyan könnyű megszabadulni ettől a függőségtől. Sőt, ha már más problémákat is maga után vonz, akkor fogorvoshoz, és különböző szakorvoshoz is el kell látogatnunk.

Szerző: tudasfaja.com

Hirdetés