Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezekre mindig figyelj oda! 5 jele annak, hogy a szervezeted komoly vitaminhiánnyal...

Ezekre mindig figyelj oda! 5 jele annak, hogy a szervezeted komoly vitaminhiánnyal küzd!

Ha azt tapasztalod, hogy az elmúlt időszakban többet dörzsölöd a szemed vagy éppen bőrproblémákkal küzdesz, holott ez eddig nem igazán volt jellemző rád, akkor előfordulhat, hogy nem a szemüveg vagy egy arckrém lesz a legjobb megoldás számodra. Lehet, hogy a tüneteid mögött egy olyan ok áll, amely egyszerűen kiküszöbölhető volna, mint például a vitaminhiány.

 

Nem nehéz vitaminhiányos állapotba kerülni, ha egyhangú étrenden vagyunk, ugyanakkor a mai, csökkent tápanyagtartalmú élelmiszerek sem könnyítenek a helyzetünkön. Ahhoz, hogy elejét tudd venni egyes egészségügyi állapotoknak, érdemes megismerkedned néhány tünettel, amit az adott vitamin megfelelő mennyiségű bevitelével ki is küszöbölhetsz.

Bőrproblémák

A bőrünk a legnagyobb szervünk, szokták mondani. Ugyanakkor ez az a szerv, amely a legszembetűnőbben képes megmutatni számunkra, ha valami nincs rendben az egészségünkkel, Fontos hát, hogy ne vegyük félvállról a jelzéseit. A niacin néven is ismert B3-vitamin hiánya jellemzően vörös, hámló, viszkető bőrt képes okozni. Ha ennek a vitaminnak a híján vagyunk, az azt jelenti, hogy a tápcsatornánkban a felszívódás nem működik megfelelően. Emellett jellemző tünet, túlzott alkoholfogyasztás esetén is. Ez a vitamin fontos az idegrendszer, az emésztőrendszer és a bőr egészségéért. Nagyobb mennyiségben: húsban, halakban, teljes kiőrlésű gabonafélékben fordul elő.

Száraz szemek, homályos látás

A farkasvakság vagy éjszakai vakság néven ismert állapot hátterében az A-vitamin hiánya szerepel, amely egy zsírban oldható vitamin és nagyon fontos a látás, az immunrendszer, és a bőr egészségének szempontjából. Felelős a normális fejlődésért és a sebgyógyulásért. A homályos látás, a hámló és száraz bőr is a vitaminhiány jelei lehetnek. Jó ránctalanító tulajdonsága miatt a kozmetikai cikkekben is gyakran használt összetevő. Nagyobb mennyiségben: tojás sárgában, májban, sárgarépában, sütőtőkben fordul elő.


Gyenge csontok

A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészséges fejlődése és átépülése szempontjából, ugyanis fokozza a kalcium felszívódást a bélből. Emellett kutatások kimutatták, hogy közreműködik az immunrendszer megfelelő működésében. A D-vitamin hiánynak nincs különösebb, azonnal felismerhető tünete, mivel a hiányállapot lassan alakul ki, ezért nagyon fontos a folyamatos bevitele élelmiszerekkel és az elegendő mennyiségű napfényen való tartózkodás, a lehetőségek szerint. Nagyobb mennyiségben: a halakban, tojás sárgában, tejtermékekben fordul elő, de érdemes étrend kiegészítők formájában is pótolni.

Depresszió

Érdekes tény, hogy a fogínyvérzés, a lassabb sebgyógyulás, a gyenge erek és a véraláfutások mellett kimutatták, hogy a C-vitaminnak a depresszióban is megelőző szerepe lehet. Fontos a rendszeres bevitele, mivel a C-vitamin egyben nagyon jó antioxidáns is így a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulását is segíthet megelőzni. A napi ajánlás minimum 90 mg, de ezen bátran túl lehet lépni. Nagyobb mennyiségben: csipkebogyóban, leveles zöldségekben, savanyított zöldségekben, citrusfélékben, bogyós gyümölcsökben fordul elő.

Hajhullás, hormonális egyensúly felborulása

Az E-vitamin ez egyik legerősebb antioxidánsunk, amelynek hiányában felléphetnek idegrendszeri problémák, termékenységi zavarok, hajhullás, bőrszárazság, gyulladás. Az E-vitamin védelmet nyújt a sejtkárosodás ellen, csökkenti a rák, a szívbetegségek és a demencia kialakulásának kockázatát is. Nagyobb mennyiségben: a diófélékben, olajos magvakban, növényi olajakban, csírákban, leveles zöldségekben, tojásban, májban fordul elő.

tudasfaja.com

 

loading...