Kezdőlap EGÉSZSÉG DIÉTA ÉS FOGYÁS 5 dolog, ami megtölti hájjal a tested és biztos te is csinálod!

5 dolog, ami megtölti hájjal a tested és biztos te is csinálod!

Úgy gondolod, hogy mindent megteszel, mégsem sikerül lefogynod vagy éppen szeretnéd tartani a súlyodat, de csak szöknek felfelé a kilók? Talán még mozogsz is rendszeresen? Mégis mi lehet az oka? 

 

Nos, a következő apró, ám annál fontosabb tényezők segíthetnek megtalálni a választ. Ha magadra ismersz a felsorolásból legalább egy elemben, akkor sürgősen változtass a helyzeten.

1 – Nem pihened ki magad

Természetesen minél többet mozog az ember, annál jobban pörgeti az anyagcseréjét, annál többet használja az izmait és annál több kalóriát éget el. Azonban a pihenés is nagyon fontos ahhoz, hogy fenntartsuk az egyensúlyt. Ha valaki rendszeresen keveset alszik, az hajlamosabb lesz hízásra, hiszen több energiát igényel majd a szervezete a kialvatlan éjszakák után, azaz többet fog enni.

Naponta legalább 7 óra alvásra van szükségünk, lehetőleg este 11 előtti ágyba bújással megkezdve.

2 – Nem olvasod el az összetevőket az élelmiszer csomagolásokon

Nem minden arany, ami fénylik. Egy látszólag egészséges, ‘organic’, ‘bio’, ‘light’ és ki tudja még milyen hangzatos feliratokkal díszített csomagolású élelmiszer is lehet hizlaló. Egy salátaöntet tele lehet cukorral és keményítővel, egy rizschips talán nem olajos, de nagyon sok energiát ad, stb. Mindig nézd meg, hogy mi van egy adott termékben, mielőtt leemeled a polcról.

3 – Jóból is megárt a sok

Hiába fogyasztasz egészségesnek vélt dolgokat, ha nem tudod tartani a mértéket és annyit eszel belőlük, ami egy focicsapatnak is elég lenne. Nem mindegy, hogy miből mennyit eszel és az sem, hogy mikor. Például lefekvés előtt 3 órával már semmit nem lenne szabad enned, csak vizet vagy üres teát innod. Ha hajlamos vagy túlenni magad, egyél lassabban, vagy szedd vissza a tányérod felét és várj 15 percet. Ha utána is éhes vagy, egyél még 1-2 kanállal.

4 – Édes italokat iszol

Ide tartoznak a cukros üdítők, a mézes tea, a gyümölcslevek (legyen az 12% vagy 100%-os), a smoothie-k, a turmixok, az édesítővel készült italok, az energiaitalok, tehát minden, ami édes ízű. Ha ezeket napi szinten iszod, garantált, hogy nem fog úgy menni a fogyás, ahogyan kellene, vagy hízni fogsz. Az ilyen italok, emelik meg a legjobban a vércukorszintet és tolják el az anyagcserét a raktározás irányába.

5 – Sok a túlsúlyos, elhízott a környezetedben
Erről természetesen senki nem tehet, de egy túlsúlyos társaságában te is sokkal könnyebben elcsábulsz, hiszen ez a személy talán nem az egészséges étkezést tartja a legfontosabbnak. Ha te is ilyen helyzetben vagy és eredményt akarsz elérni, akkor nagyon eltökéltnek kell lenned és ellenállnod az esetleges bántó megjegyzéseknek, mint pl. csak a kecske eszik salátát, vagy, hogy miért nem eszel rendesen, stb. Talán a példád őket is motiválja majd.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...