Kezdőlap EGÉSZSÉG 4 dolog, amit soha ne csinálj, ha megcsíp egy kullancs!

4 dolog, amit soha ne csinálj, ha megcsíp egy kullancs!

Ha nyáron szereted az időd nagy részét a szabadban tölteni, akkor valószínűleg tudod, hogy érdemes alaposan átvizsgálni a testedet az esti zuhanyzás előtt. A kullancsok szinte észrevétlenül másznak ránk és kapaszkodnak meg a mi vagy házi kedvenceink bőrébe, hogy a vérünket szívhassák.

Bár nagyon aprók, mégis hatalmas gondokat képesek okozni. Mindig használj kullancsriasztó módszereket! Tippeket itt és itt olvashatsz hozzá!

Sajnos gyakran az alapos felkészültségünk ellenére is képesek ezek az élősködők utat találni maguknak. Ha ez bekövetkezik, akkor fontos, hogy a következő dolgokat ne csináld!

1. Égetés

Soha ne akard eltávolítani a kullancsot égetéssel. Ez a fertőzés lehetőségét növelheti és ráadásul még meg is égetheted magad vagy a kedvencedet.

2. Bekenés

Léteznek olyan tippek, amelyek azt javasolják, hogy kend le a kullancsot lakkal vagy olajjal. Az a fontos, hogy a lehető leghamarabb megszabadulj tőle, így nem várhatod meg azt, amíg magától ledobódik.

3. Alkohol

Arra várni, hogy a kullancs megfulladjon az alkoholtól, szintén nem jó ötlet. Sok időbe telhet, mire a kullancs ilyen módon leválik a bőrödről. Idő közben pedig potenciális fertőzésveszélynek teszed ki magad.


4. Csavarás

Ne feledd, soha ne csavard a kullancsot csak húzd ki egyenesen. Ha csavarod és nyomogatod, akkor megvan annak a veszélye, hogy a feje a bőrödbe szakad vagy a tápcsatornájából a véráramodba nyomod a béltartalmát, amiben a baktériumok lehetnek. Egy fejet mindamellett, már rettenetesen nehéz eltávolítani a bőrből.

Mi a teendő?

1# Használj egy hegyes végű csipeszt, amellyel precízen meg tudod fogni a fejénél.

2# Fogd meg a lehető legközelebb a bőrödhöz, a fejrésznél. Ne nyomd túl erősen és ne fogd a testét.3# Húzd ki egy határozott mozdulattal, ne csavard és ne ráncigáld.

4# Tisztítsd meg a kezed utána azonnal szappannal és forró vízzel.

5# Öld meg a kullancsot. Nagyon kemény, ellenálló teste tud lenni és időnként nem egyszerű összenyomni. Ha nagyon nem megy, akkor húzd le a WC-n. A lényeg, hogy ne engedd szabadjára élve, mert tovább garázdálkodhat.

6# Figyeld magad. A csípés után mindig vizsgáld a bőrödet. Ha úgy látod, hogy a csípés körül a vörösség növekszik, esetleg utána lázad lesz, fájni kezd a fejed, hányingert, szokatlan fáradtságot, izom – és ízületi fájdalmat tapasztalsz, akkor keress fel egy orvost.

tudasfaja.com

loading...