Kezdőlap EGÉSZSÉG 3 dolog, ami vesekő kialakulásához vezet! Mindenképp kerüld őket, ha nem akarsz...

3 dolog, ami vesekő kialakulásához vezet! Mindenképp kerüld őket, ha nem akarsz nagy fájdalmakat átélni!

Hirdetés

A vesekövet és az attól való megszabadulást többen is szülési fájdalmakhoz hasonlatosként írták le. Éles, átható fájdalom, ami akkor következik be, amikor a vesének problémája akad a vizet, sókat és ásványi anyagokat a vizeletben egyensúlyban tartani.

Ezek az anyagok úgymond összetapadnak, és apró kavicsokat képeznek, amelyek néha elvannak magukban, de van, hogy meg kell tőlük szabadulni, ami nem egy kellemes élmény. Szerencsére néhány életmódbeli változtatás csökkenti annak az esélyét, hogy ezek a fájdalmas kövek kialakuljanak, amelyek a homokszemcse mérettől a golflabdáig is megnövekedhetnek. A nagy köveket már sebészeti úton távolítják el.

Hirdetés

1) Túlzott húsfogyasztás

Ha hajlamos vagy a vesekőre, akkor érdemes a szokásos húsadagodat megosztani a pároddal. A túlzott húsfogyasztás a vesekövek keletkezésének egyik kockázati tényezője. Szakértők javaslata szerint 100-110 g húsnál semmiképp ne fogyassz többet egy nap.

2) Elégtelen vízfogyasztás

Az alacsony vizelet mennyisége az egyik szintén magas kockázati tényezője a vesekő képződésének. Ha nem iszol elegendő mennyiségű vizet, akkor az ásványi sók és egyéb anyagok bekoncentrálódnak és nagyobb eséllyel formálnak köveket. Szerencsére elegendő egyszerűen több vizet fogyasztani, ami az ajánlások szerint jó, ha a napi legalább 2 litert eléri.

A só bevitelének csökkentése szintén döntő fontosságú.

3) A következő ételek túlzott fogyasztása

Az egyik leggyakrabban előforduló kő típus a kalcium-oxalát kő. Az oxalát egy olyan ásvány, amely hajlamos összeállni és fájdalmas köveket formálni, különösen akkor, ha nincs elég víz a szervezetben. Az oxalátok nagyobb mennyiségben előfordulnak például a diófélékben, céklában, sóskában, csokoládéban, vörös vesebabban, zabban. Ezeknek az ételeknek a mennyiségét javasolt csökkenteni.

Nem kell azonban teljesen kivonni az oxalát tartalmú ételeket az étkezésből, viszont mindig érdemes mellettük valamilyen kalcium tartalmú élelmiszert fogyasztani. Így a kalcium és az oxalát a gyomorban kötődik egymáshoz és így nem képes követ formálni a vesében.

tudasfaja.com

Hirdetés