Kezdőlap EGÉSZSÉG 13 jele, hogy a májad “haldoklik”!

13 jele, hogy a májad “haldoklik”!

Abban sajnos egyetérthetünk, hogy a májunkra mind jelentősen nagy terhet róvunk. Esetenként túl nagyot is. Mivel ez a szerv felel a testünk méregtelenítéséért és a felszívott tápanyagok kezeléséért, nem kell jobban magyarázzuk, hogy milyen kiemelkedő szerep van az egészségünk fenntartásában.

 

Van még egy jó dolog a májunkban. Mégpedig az, hogy mindig igyekszik a tudatunkra adni, ha valami nincs rendben vele, így van lehetőségünk jobban odafigyelni rá. Lássuk, melyek ezek a jelek!

1. Hasi fájdalom

Ha fájdalmat érzel a májad területéről, ez egy jele lehet annak, hogy gyulladásban van. A máj a has jobb felső oldalán található az alsó bordaívek alatt, ezért vedd figyelembe, ha görcsöket vagy valamilyen egyéb fájdalmat éreztél mostanában ezen a részen.

2. Sárga bőr

A bőr sárgásabb árnyalat sokkal gyakoribb lehet, mint maga a sárgaság és egyéb kiváltó okai is lehetnek, mint például a túl sok répa vagy répalé fogyasztása. Azonban az, amely már a szemet is érinti egy komoly jel arra, hogy a máj nem képes feldolgozni az elpusztult vörösvérsejtekből származó bomlástermékeket és valami gond van vele.


3. Hányinger

Az émelygés számos egyéb betegség tünete is lehet, ezét nem kell egyből a májproblémára gondolni, viszont, ha a többi tünettel együtt társul, az erős jelzés kell, hogy legyen. Érdemes orvos véleményét kikérni, mert lehetséges, hogy csak gyomorrontásról van szó.

4. Furcsa színű széklet

A normális széklet általában barna színű. Ha a színe eltér a barnától és halványsárga vagy szürkés színűre változik, akkor az egyértelmű jel, hogy valami nincs rendben a májunkkal. Szintén fontos figyelmeztető jel, ha kátrány színű és vér is megjelenik benne!

5. Fáradtság

Csakúgy, mint az émelygés, a fáradtság is jelenthet sok mindent, ha más tünetektől elkülönülten tapasztalható. Ne ijedj meg, ha rendszeresen fáradtságot tapasztalsz, de mindenképpen konzultálj az orvosoddal, ha a tünetednek nincs különösebb oka.

6. Hasi duzzanat

Ha előrehaladott májbetegségről van szó, akkor gyakori tünet a folyadék visszatartás, amely általában hasvíz növekedéssel jár, esetleg a bokák és a láb is duzzadt lehet. Ez a tünet vesefunkció csökkenésének jele is lehet.


7. Rossz lehelet és testszag

Lehet, hogy nem is gondolnád, de a rossz lehetel és testszag mögött komolyabb probléma is állhat, mégpedig a máj funkciójának csökkenése. Ha egy fogmosás vagy szájvíz használta sem segít, érdemes jobbam megvizsgálni a probléma gyökerét.

8. Fokozott sérülékenység

Vannak olyanok, akik állandóan megütik magukat, mert egyszerűen olyan típusok, de ha te nem tartozol közéjük és mégis azt tapasztalod, hogy a tested tele van kisebb zúzódások jeleivel, úgy, hogy nem is igazán emlékszel rá, mi okozhatta, akkor lehet, hogy nagyobb probléma áll a háttérben.

9. Merevedési zavar

Ha a máj stressz alatt van, vagy komolyabb betegségben szenved, akkor nem tudja szabályozni megfelelően a hormonokat, mint ahogy azt általában tenni szokta. Ez azt jelenti, hogy bárki, akinek pénisze van, merevedési zavaroktól szenvedhet, ugyanakkor a herék csökkenése is tapasztalható ilyenkor.

10. Viszkető bőr

Amikor a májjal valamilyen probléma van, nem szokatlan, hogy az epe kémiai összetevői megjelenjenek a véráramban. A májbetegségben szenvedő betegeknél nagyon jellemző tünet a viszkető bőr, amikor ez az anyag a véráramba jut.


11. Pók angióma

Ha észreveszed, hogy pókszerű kapilláristágulat jelenik meg a bőröd alatt, az a májbetegség jele lehet. Ezeket a tágult vérerek okozzák és legtöbbször semmi bajt nem okoznak, de ha több van belőlük, mint három, akkor érdemes megvizsgáltatnod a májadat.

12. Sötét karikák a szem alatt

A sötét körök vagy “táskák” megjelenése a szem alatt általában az alváshiány miatt alakul ki. Azonban egyes esetekben annak a jele, hogy a máj túlterhelt. Ez időnként párosulhat pattanások megjelenésével is.

13. Férfi mell

A tudományos neve a “gynecomastia”. Bárhogyan is nevezzük, a májbetegség egyik legjellemzőbb tünetéről van szó. Ahogyan a merevedési zavarnál is szó volt róla, a máj nem tudja megfelelően szabályozni a hormontermelést, ha túl van terhelve.

tudasfaja.com

loading...