Kezdőlap EGÉSZSÉG 12 “mellékhatás”, ami a plusz kilókkal történik a szervezetünkkel!

12 “mellékhatás”, ami a plusz kilókkal történik a szervezetünkkel!

Az extra kilók nem csupán esztétikailag hátrányosak, hanem az egészség szempontjából is. Dokkal több kárt okoznak, mint hinnéd. Pár kilót felszedni nem a világ vége, de ha évenként mindig egy-két kilóval gyarapodik az ember súlya, annak már komoly következményei lehetnek. 

Lássunk 12 okot arra, miért fontos, hogy még ma elkezdd a fogyást és nem csak a külsőd miatt. Ilyen következményei vannak az extra kilóknak.

1# Tompul az ízérzékelésed, hajlamos leszel a túlevésre

Tanulmányok bizonyítják, hogy az elhízás képes 25%-kal csökkenteni az ízérző receptorok hatékonyságát. Emiatt az ember még több ételt fogyaszt a megfelelő élvezet érdekében.

2# A migrén gyakorisága nő

Az elhízott emberek sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek krónikus migréntől. Az elhízás nem okoz migrént, viszont kockázati tényezőt jelent.

3# Emelkedik a koleszterinszint a vérben

A koleszterinre alapesetben szüksége van a testnek, de ha a szintje magasra emelkedik, az kockázatot jelent szív-érrendszeri betegségek kialakulására. Az elhízás miatt az erek falára lerakódhat a zsír, amely a szabad véráramlást akadályozza, növeli a stroke és a szívinfarktus kockázatát.

4# Depresszív hangulat

Szoros kapcsolat áll fenn a depresszió és az elhízás között. A túlsúlynak nagymértékű pszichológiai hatása is van, különösképpen a nők esetében.

5# Fogantatás problémák

Az elhízás egyik legsúlyosabb következménye az, hogy vele együtt a meddőség kockázata is nő. Az extra zsírszövet a hormonális egyensúly megbomlását eredményezi. Ez befolyásolhatja a menstruációs ciklust és az ivarsejtek minőségét is.

6# Izomfájdalmak

A túlsúly D-vitamin hiányhoz is vezethet, amely fontos a kalcium felszívódásához, a csontfejlődéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, az autoimmun betegségek és az izomfájdalmak megelőzéséhez. Lehet, hogy úgy érzed, elég időt töltesz a napon és megfelelő mennyiségű D-vitamint viszel be, de korántsem biztos, hogy jól tud hasznosulni.

7# Éjszakai horkolás

A zsírszövet lerakódása a test egészét érinti és a nyaki régiót is befolyásolhatja. A súlygyarapodással egyre nagyobb a valószínűsége az éjszakai horkolásnak és az alvási apnoe-nak (alvás közbeni légvétel kimaradás).

8# Hatással van a génekre

Habár életünk során a DNS-ünk felépítése nem változik, az, hogy a gének hogyan fejeződnek ki és hogyan öröklődnek, már befolyásolható az életmóddal. Az elhízás hatására sokkal nagyobb a kockázata például a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának.

9# Gyakori vizelési inger

Ha azt veszed észre, hogy egyre gyakrabban kell járnod a WC-re, de nincs egyértelmű oka, akkor lehetséges, hogy az extra kilók kiváltotta vesebetegség van a hátterében. A túlsúlyos és elhízott személyek 7x nagyobb kockázattal rendelkeznek vesebetegségek kialakulására.

10# Rákos betegségekre való hajlam

Az elhízás önmagában és egyértelműen nem válthat ki rákos megbetegedést, azonban növeli a kockázatot különösen mellrák és prosztatarák esetében. Az elhízás gyakran a szegényes, tápanyagban nem változatos, magas szénhidrát tartalmú étkezés következménye. Fontos, hogy változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag legyen az étkezésünk.

11# Vérnyomás és vércukorszint emelkedés

A túlsúly extra terhet ró a szívre, amely magas vérnyomáshoz vezethet. Az egészségtelen étkezés (amely feltételezetten a túlsúly mögött áll) kiválthat inzulinrezisztenciát és az inzulintermelés kimerülését is a gyakori és hirtelen vércukorszint emelkedések miatt.

12# Szorongás megjelenése, erősödése

Számos dolog válthat ki szorongást, ám egy tanulmányban kimutatták, hogy az extra súllyal rendelkező nők sokkal nagyobb arányban szenvednek tőle, mint a vékonyabb társaik. Ahogy a túlsúly távozik, úgy a szorongás is elmúlik.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...