Kezdőlap EGÉSZSÉG 10 jel ami azt bizonyítja, hogy cukorfüggő vagy! Ha rád is igazak...

10 jel ami azt bizonyítja, hogy cukorfüggő vagy! Ha rád is igazak ezek, azonnal változtass!

Hirdetés

Az alvásproblémák, a folyamatos pattanásosodás, kiütések, a kimerült ízlelőbimbók mind annak a jelei, hogy cukorfüggőségben szenvedsz. A táplálkozási szakemberek és egyéb egészségügyben jártas személyek mind azt javasolják, hogy a lehető legkisebb mennyiségre csökkentsük le a bevitt cukor mennyiségét, mivel számos egészségügyi problémát okozhat.

Ez az édes anyag a látszólag bűntudatmentes élelmiszerekben is ott lehet, mint a salátaöntetek, szószok, kenyerek, italok és akár a húskészítmények is. A cukorfüggő emberek többsége nem is veszi észre, hogy a cukor rabja, amíg annak különböző tünetei meg nem jelennek nála.

Hirdetés

1. Bőrproblémák

A pattanások folyamatos megjelenése az egyik legfontosabb jelző, ha túl sok a cukor az étrendben. Ez hozzájárulhat a menstruációs hormonok egyensúlyának felborulásához, így pattanások jelenhetnek meg az állkapocs környékén is. Emellett a cukor károsíthatja a bőrben a kollagént és az elasztint, ami ráncok kialakulásához és korai bőr öregedéshez vezet.

2. Ízlelőbimbók tompulása

Az ízlelőbimbók idővel alkalmazkodnak ahhoz a magas cukormennyiséghez, amelyet elfogyasztunk és ez a tompulás egyre csak fokozódik. A cukros ízhez való hozzászokás minden egyes fánkkal vagy csokoládéval növekszik, így egyre édesebbnek kell lennie egy terméknek ahhoz, hogy “megfelelő” íz élményt okozzon.

3. Fogszuvasodás

A szájban előforduló baktériumok a cukrokat használják fel táplálékként és melléktermékként savakat termelnek. Ezek a savak bontják a fogzománcot, majd lyukat képeznek a fogban.

4. Állandó cukoréhség

A szervezet úgy reagál a cukorra, mint egy drogra. Folyamatosan többet szeretne belőle, hogy ugyanazt a hatást tudja elérni általa. Lehet, hogy nem vesszük észre, hogy cukorra vágyunk, amikor egy kiflit szeretnénk megenni, hiszen egy ételnek nem kell ahhoz édesnek lennie, hogy a cukoréhséget kielégítse.

A magas cukortartalmú élelmiszerekről kimutatták, hogy ugyanúgy aktiválják az agy jutalmazásközpontját dopamin felszabadításával, mint a függőséget okozó drogok.

5. Kevés energia

A cukor fogyasztását követően a hasnyálmirigy inzulint szabadít fel, hogy segítse a glükóz bejutását a sejtekbe, vagyis az energia rohamát tapasztalhatjuk. Ahogy ezt felhasználjuk, energiaszint csökkenést tapasztalunk meg, ekkor a szervezet még több cukrot igényel, hogy újrakezdhesse a ciklust. Minél magasabb a cukor kiugrás, annál mélyebb a kimerülés, lecsökkenés.

6. Megmagyarázhatatlan puffadás

A cukor egyik típusa a fruktóz, amely minden gyümölcsben és a feldolgozott termékek nagy részében megtalálható. Ez az anyag felelhet a puffadásért, mivel ezt a fajta cukrot a szervezet nem tudja mértéktelenül felszívni. A bélben megtalálható bizonyos baktériumok és élesztőgombák a vastagbélben erjesztik a fel nem szívott fruktózt és gázt képeznek belőle.

7. Alacsony libidó

Az, aki túl sok cukrot fogyaszt, tapasztalhat libidócsökkenést. A vércukor magas szintje a vérben negatívan befolyásolhatja a nemi hormonok termelődéséért felelős gént, ami a szexuális vágy csökkenését eredményezheti. A túl magas vércukorszinttel rendelkező férfiak merevedési problémákkal küzdhetnek.

Egy vizsgálat azt is kimutatta, hogy a cukorbeteg férfiak 50-75%-a küzd erekciós zavarokkal, ami háromszor nagyobb, mitn a nem cukorbetegek esetében.

8. Gyengült immunrendszer

Amikor a sejtek le vannak terhelve a nagy cukormennyiség által, akkor a szervezetnek sokkal nehezebb dolga van a kórokozók elleni küzdelemben az egészség fenntartásában. Az immunrendszer nagyjából 70%-a az emésztőrendszerben található, amelyet az egészséges bélbaktériumok támogatnak. Az étrend magas cukortartalma a bélflóra káros tagjai számára jelentenek tápanyagot, ezzel túlszaporodva, kiszorítva a hasznos baktériumokat.

9. Súlygyarapodás

A súlygyarapodás az egyik leglényegesebb figyelmeztető jel arra, hogy a táplálkozásban változtatásokat kell bevezetni. Amikor túlzott mennyiségű cukrot viszünk be a szervezetebe, a fel nem használt mennyiség mindenképpen a raktárakba kerül. Ha rendszeresen túlzásba esünk a cukorbevitellel, akkor az következményesen növeli a zsírraktárak mennyiségét.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyekben természetesen magas a cukortartalom, mint egyes gyümölcsök, de itt számolnunk kell azzal is, hogy a rosttartalmuk ennek a cukornak a felszívódását elnyújtja, ezáltal nem terheljük meg úgy a szervezetet, mint egy feldolgozott, cukros élelmiszerrel.

10. Álmatlanság

Ha cukor tartalmú élelmiszert követlen lefekvés előtt fogyasztasz, azzal nehezíted az elalvást, mivel a vércukorszinted hirtelen meg fog ugrani ez pedig befolyással lesz az agyműködésedre, arról nem is beszélve, hogy a közvetlen vagy nagyjából 2 órán belüli, lefekvés előtti étkezés az emésztőfolyamatok miatt zavarja az alvás minőségét.

tudasfaja.com

Hirdetés