Kezdőlap EGÉSZSÉG Ennek a vitaminnak a hiánya ízületi gyulladást és bélproblémákat okozhat

Ennek a vitaminnak a hiánya ízületi gyulladást és bélproblémákat okozhat

Female doctor examining a patient at the hospital

Ennek a vitaminnak a hiányáról csak akkor kaphatunk egyértelmű bizonyítékot, ha vérvizsgálat során megnézetjük a szintjét a szervezetünkben. Ezen kívül vannak bizonyos tünetek, amelyek gyanúra adhatnak okot, és amelyeket nem szabadna figyelmen kívül hagyni. 

Első körben nem, mint tünet, hanem, mint külső jelleg alapján számba kell vennünk, hogy talán nekünk nem olyan magas ennek a vitaminnak, azaz a D-vitaminnak a szintje a szervezetünkben, mint másoknak.

Dr. Michael F. Holick endokrinológus professzor szerint – aki mellesleg a D-vitamin témakörének egyik specialistája – a sötétebb bőrtípusoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy a nap sugarai segítségével D-vitamint képezzenek. Ez azért van, mert a sötétebb típusú bőrben több a pigment, ami lényegében védelmet szolgáltat a nap sugarai ellen, tehát, mint egy pajzs, úgy működik.

Bélproblémák

A D-vitamin hiánya immunrendszert gyengítő tényező, amely hajlamossá tehet minket az atuoimmun, úgy mint a Crohn vagy a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) betegségekre. Ugyanakkor, mivel a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ezért fontos, hogy a beleink képesek legyenek megemészteni és felszívni a zsírokat, különben, ha nem vagyunk elég időt a napon, akkor az élelemmel vagy étrend kiegészítőkel bevitt D-vitamin nem tud felszívódni. Bizonyos bélbetegségekben ez sem működik megfelelően.

Levertség, depresszió

Az American Journal of Geriatric Psychiatry (Geriátriai pszichiátria amerikai folyóirata) publikált egy tanulmányt, amelyet 80 idős beteg részvételével végeztek el. Azt fedezték fel, hogy azon személyek, akiknek a D-vitamin szintje alacsony értéket mutatott, 11-szer hajlamosabbak depresszív tüneteket mutatni.

Az 50. életév fölött

Az életkor előrehaladtával már azt a tényezőt is figyelembe kell venni, hogy egy idősebb személy szervezte nem képes olyan hatékony D-vitamin előállításra, mint egy fiatalabb szervezet, hiába tölt ugyanannyi időt a napsütésben. Egy 70 éves ember 30%-kal kevesebb D-vitamint tud termelni, mint a fiatal emberek.

Csontfájdalom

Dr. Holick elmondása alapján a legtöbb személynél, aki izom- és/vagy csontfájdalommal fordul orvoshoz, tévesen krónikus fáradtságot vagy fibromialgiát állapítanak meg, pedig ilyenkor minden esetben meg kellene vizsgálni a D-vitamin szintet is a vérben, hogy kizárhassák az alacsony vitaminszintet.

Izzadás a fej területén

Ha valaki azt tapasztalja, hogy többet izzad, mint azt a körülményei kiválthatnák, akkor első körben a D-vitamin hiányára is gondolni kell, bármely életkorban.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...