Kezdőlap EGÉSZSÉG Veszélyben a magyarok – Ha te is szedsz ilyen fájdalomcsillapítót, erről jobb,...

Veszélyben a magyarok – Ha te is szedsz ilyen fájdalomcsillapítót, erről jobb, ha tudsz

Hirdetés

A fájdalomcsillapítók világában a magyarok viszonylag visszafogottak – legalábbis a számok alapján.

 

Hirdetés

Az OECD friss statisztikái szerint hazánkban a lakosság kevesebb fájdalomcsillapítót fogyaszt, mint a világ többi részén. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének kihívások és veszélyek ezen a területen.

Kevesebb fogyasztás, de változás látható

Az elmúlt évtizedben nőtt a fájdalomcsillapítók használata Magyarországon is, ám még mindig alacsonyabb a fogyasztás aránya más országokhoz képest. Az olaszok és lettek például több ilyen típusú gyógyszert szednek, és a magyarok arányaiban még inkább a sereghajtók közé kerültek ezen a téren.Az adatok azt mutatják, hogy más országok lakosai sokkal nagyobb dózisban veszik magukhoz ezeket a gyógyszereket. A dánok például 11-szer annyi fájdalomcsillapítót fogyasztanak, mint a magyarok.

Ez a jelenség azonban nem feltétlenül jelzi a jobb vagy rosszabb egészségügyi szokásokat, csupán eltéréseket mutat az országok között.

Az okok sokféle lehetnek

A magyarok alacsonyabb fájdalomcsillapító-fogyasztásának okai számos tényezőre vezethetők vissza. Egyrészt lehet, hogy a lakosság tudatosabb gyógyszerfogyasztó, és inkább más módszereket részesít előnyben a fájdalom enyhítésére.

Másrészt az is lehet, hogy az orvosok kevésbé hajlamosak fájdalomcsillapítókat felírni, vagy a patikákban kapható szerek kevésbé hatékonyak vagy alacsonyabb hatóanyag-tartalmúak.Emellett a népi gyógymódok és alternatív terápiák is népszerűek lehetnek, ami csökkentheti a fájdalomcsillapítók iránti igényt. Az is fontos tényező lehet, hogy a magyarok hajlamosak lehetnek az öngyógyításra, és inkább kivárják, hogy a fájdalom magától enyhüljön, ahelyett hogy gyógyszert vennének be.

A túlzott fogyasztás veszélyei

Bármilyen típusú gyógyszer, legyen az vény nélkül kapható vagy receptköteles, potenciális veszélyt jelenthet, ha nem megfelelően alkalmazzák. A túl sok fájdalomcsillapító szedése komoly egészségkárosodáshoz vezethet, beleértve a máj- és vesekárosodást, a vérzést és a gyomorfekélyt.

A paracetamol és az ibuprofén túladagolása különösen veszélyes lehet, és akár halálos kimenetelű is lehet. Ezért fontos, hogy mindig tartsuk be az ajánlott adagolást és figyeljük az egyidejűen alkalmazott gyógyszereket is.A vény nélkül kapható készítmények sem feltétlenül veszélytelenek, ezért mindig olvassuk el a betegtájékoztatót és kérjünk tanácsot egy gyógyszerész vagy orvos véleményét illetően.

A szabályozás szerepe

A magasabb hatóanyagtartalmú fájdalomcsillapítók receptkötelesek, és csak orvosi felírással kaphatók. Az ilyen szabályozások célja a túladagolás és a káros hatások megelőzése, valamint az egészséges gyógyszerhasználat ösztönzése. A gyógyszerhatóság rendszeresen felülvizsgálja ezeket a szabályozásokat az új kutatási eredmények és az egészségügyi trendek figyelembevételével.

Fontos tehát, hogy mindig felelősségteljesen használjuk a fájdalomcsillapítókat, és ne tegyük ki magunkat felesleges kockázatoknak a túlzott vagy helytelen alkalmazásukkal. A jó egészség megőrzése érdekében mindig kérjünk tanácsot szakemberektől és tájékozódjunk a gyógyszerek helyes használatáról!

Hirdetés