Kezdőlap EGÉSZSÉG Vérrög a tüdőben – Ha ezt a 3 tünetet tapasztalod, azonnal hívj...

Vérrög a tüdőben – Ha ezt a 3 tünetet tapasztalod, azonnal hívj mentőt!

Hirdetés

Kevesen tudják, de a vérrög nem játék, ugyanis ha sikerül eljutnia a tüdőbe, elzár egy eret, azonnal légszomj alakul ki, majd bekövetkezik a halál.

 

Hirdetés

Az első és legfontosabb, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy a vérrögök bizony óriási veszélyt hordoznak magukban, és akár az illető életébe is kerülhet a kialakulásuk- pedig a probléma megfelelő óvintézkedésekkel megelőzhető lenne.

Egy korábbi amerikai felmérés szerint sajnos a megkérdezettek csupán 57 százaléka volt tisztában a mélyvénás trombózissal (DVT) és annak veszélyeivel. Pedig ugyanolyan életveszélyes állapot, mint pl. a stroke vagy a szívinfarktus, ráadásul az International Society on Thrombosis and Heamostasis szerint a második vezető fogyatékossági ok a magasabb jövedelmű országokban.

A trombózis legjellemzőbb tünetei a fájdalom, az adott végtag bedagadása és livid elszíneződése.Ennek ellenére nem ritka az sem, hogy igen elhanyagolható panaszok jelentkeznek (pl. izomlázszerű fájdalom), de az is meglehet, hogy semmi sem hívja fel a problémára a figyelmet- ezt nevezzük néma trombózisnak. Ennek nagy veszélye, hogy az illető nem tud az állapotáról, és a keletkezett vérrög leszakad, majd a tüdőbe kerülve embóliát okoz.

A tüdőembólia okai

A tüdőembólia leggyakoribb okaként megjelölt alsó végtagi trombózis kialakulását számos tényező idézheti elő.

  • Az egyik ilyen tényező az erek belhártyáinak károsodása, melyet okozhat mechanikai ártalom (tartósan behelyezett vénás katéter), izgató anyag injektálása, és kórokozók által keletkezett gyulladásos elváltozás az ér belsőhártyáiban.
  • A másik csoport, amikor fokozódik a vér alvadékonysága. Ilyen állapot alakulhat ki különböző rosszindulatú daganatos betegségekben, fogamzásgátló szedésekor, dohányzásnál, és egyes vérképzőszervi betegségekben.
  • A harmadik nagy csoport a véráramlás lelassulása, vagy lokális turbulenciája. Ezt okozhatja tartós ágyhoz kötöttség, sérült vagy operált végtag rögzítése, jelentős visszértágulat, szívelégtelenség, stb. Kapcsán a véráramlás lassul, ami ma még ismeretlen mechanizmus útján segíti a véralvadást.


  • Ritkán a hosszú csöves csontok törése kapcsán a vérbe jutott zsírsejtek okoznak embóliát.
  • keszonbetegségben a hirtelen nyomásváltozás kapcsán a vérben felgyülemlett gázok okoznak légembóliát.
  • rákos daganatrészecskék is leszakadhatnak és bejuthatnak a vérkeringésbe és embolusként a tüdőben szétszóródva okozhatnak érelzáródást.

A tüdőembólia tünetei: mellkasi fájdalom, köhögés, véres köpet (nem mindig), nehézlégzés.

Hirdetés