Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Végre meg van az orchideák nagy titka – egész évben virágzik majd...

Végre meg van az orchideák nagy titka – egész évben virágzik majd a tiéd is!

Hirdetés

Ha eldöntöttük, hogy orchideák vásárolunk, akkor a legfontosabb teendőnk, hogy próbáljuk megvizsgálni a növény gyökerét, mert ettől függ az, hogy szép, egészséges marad-e a cserepes virág, vagy szép lassan tönkremegy és kipusztul.

 

Hirdetés

Erre azért kell odafigyelni, mivel a termesztés során az orchideákat tőzeges talajba ültetik, öntőzőberendezés segítségével locsolják, de mikor raktárakba kerül, ott már nincs biztosítva az ilyen szintű gondoskodás, így megtörténhet, hogy túlöntözik, ami a gyökerek elpusztulásához vezethet, de ez még nem befolyásolja a szárakat, leveleket és a virágokat, csak később fognak megmutatkozni azokon a tünetek.

1. Mielőtt megvásárolnánk az orchideát, nézzünk bele a cserépbe, hogy nem-e látunk elszíneződött, barnás, száraz gyökereket. Ha ezt látjuk, akkor ne vásároljuk meg a növényt.2. Vessünk egy pillantást a növény szárára, törzsére is. Ha élénkzöld, akkor nincs nagy baj, de ha halvány, színtelen, sötét foltokkal vannak tele, akkor inkább hagyjuk az üzletben a növényt.

3. Ha megvettük az egészségesnek tűnő orchideát, idővel érdemes átültetni egy nagyobb edénybe, de vigyázzunk, hogy termőföldbe ültessük át az úgynevezett Sphagnu mohát, az orchideák ültetőtőzegének fontos kiegészítő elemét.4. Átültetés után az orchideák csak későre kezdenek ismét fejlődni, mert ilyenkor gyökereik részlegesen meghalnak, mert nem tudnak alkalmazkodni új környezetükhöz. Eltelhet jó pár hónap, amíg az új, friss gyökerek elkezdenek fejlődni.

5. Az orchideák a fenyőtőzegben érzik a legjobban magukat. A cserép aljára érdemes nagyobb tőzegeket rakni, majd felfele haladva fokozatosan apróbb darabokat elhelyezni.

Szerző: tudasfaja.com

Hirdetés
loading...