Kezdőlap AKTUÁLIS Új rendelet jött ki az áram rendszerhasználati díjairól, mindenkit érint!

Új rendelet jött ki az áram rendszerhasználati díjairól, mindenkit érint!

Új kormányrendelet szabályozza a villamos energiáról szóló törvény alkalmazásának szabályait. Eszerint év közben nem emelhetők a lakossági felhasználók rendszerhasználati díjai, a nem lakossági fogyasztóknál pedig a magasabb feszültségszinteken kell arányaiban többet fizetni. – írja a Blikk.

 

A Magyar Közlönyben kedd éjjel megjelent friss kormányrendelet szerint amikor a 2023-as évre vonatkozóan nem lehet növelni azt a díjat, amelyet a lakossági felhasználók fizetnek a rendszerhasználatért. A befagyasztás valószínű oka, hogy a rezsiemelés óta a többletfogyasztás kapcsán ez a tétel emelkedett meg. Üröm az örömben, hogy rendelet ezt a díjat a jelenlegi – magas – szinten konzerválta.

Egy nyári energiaszámla szerint a fogyasztási díjként felszámolt ár – például az MVM Démász Kft. számláján az A1 tarifával – áfával együtt kilowattóránként 37,5 forint, amiből az áram nettó 6,13 forint, és ennek majdnem négyszerese, 23,4 forint a rendszerhasználati díj – írja a 24.hu.

A rendelet azt is előírja, hogy a nem lakossági fogyasztók rendszerhasználati díjait úgy kell megállapítani 2023-ra, hogy az a magasabb feszültségszinteken legyen nagyobb arányú.

Illetve szerepel benne az is, hogy az átvételi rendszerirányító Mavir és az elosztóhálózatokat üzemeltető cégek hálózati veszteségeinek 85 százalékát kárpótolják a költségvetés rezsivédelmi alapjából.A Mavirnak 80, az elosztó hálózatot üzemeltető szolgáltatóknak összesen 100 milliárd forintot költséget vesznek majd figyelembe, amit a költségvetésből lehet pótolni.

Azok a mikrovállalkozások, amelyek egyetemes szolgáltatásra jogosultak, innentől profil elszámolásúnak számítanak.

loading...